Online afspraak maken

Castratie Kater

Een kater kan vanaf een leeftijd van 6 maanden gecastreerd worden. Het castreren van de kater heeft meestal geen indicatie op medisch gebied, maar op gedrag.

Voordelen van castratie van de kater:

  • Natuurlijk wordt een dier na castratie onvruchtbaar, maar dat is zelden voor eigenaren de belangrijkste reden. Veel vaker is het doel om het gedrag te beïnvloeden. Indien u uw kater vroeg laat castreren, voordat deze gaat sproeien in huis, dan is de kans dat deze alsnog gaat sproeien klein. Is uw kater jonger, maar begint deze al met sproeien in huis, neem dan contact op met onze praktijk om te overleggen of de castratie eerder kan plaatsvinden.
  • Minder sterke urinegeur.
  • Minder drang van de kater om buiten te gaan zwerven en daardoor minder kans op gevechten met andere katten. Dit verkleint ook de kans op verwondingen en overdraagbare infectieziektes als kattenleukemie (FeLV) en kattenaids (FIV).

Nadelen van de castratie van de kater:

  • De kans op overgewicht neemt toe. Daarom is ons advies om na de castratie het dieet van uw kat aan te passen. Wij hebben speciale voeding voor de gecastreerde kat.
  • De kat moet een ingreep ondergaan hetgeen natuurlijk niet leuk is. Het operatierisico is heel erg klein maar nooit helemaal nul.

Mocht u naar aanleiding van deze informatiebrief nog vragen hebben, stel ze dan gerust aan één van onze medewerkers voor een passend advies!

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief