Online afspraak maken

Castratie Reu

Een reu kan vanaf een leeftijd van 6 maanden gecastreerd worden. In tegenstelling tot het steriliseren van een teef, heeft het castreren van de reu op jonge leeftijd geen medische indicatie.

Voordelen van castratie van de reu:

  • Natuurlijk wordt een dier na castratie onvruchtbaar, maar dat is zelden voor eigenaren de belangrijkste reden. Veel vaker is het doel om het gedrag te beïnvloeden. Als een reu op jonge leeftijd wordt gecastreerd, voorkom of verminder je ongewenst dominant gedrag, tenzij dit gedrag is aangeleerd.
  • Daarnaast voorkom of verminder je hyperseksueel gedrag, dat zich op verschillende manieren kan uiten. Sommige reuen willen elke teef meteen bespringen of vertonen rijgedrag ten opzichte van mensen en laten zich daarbij slecht corrigeren. Ook lopen sommige reuen vaak weg als ze een loopse teef hebben geroken.
  • Soms zijn ook lichamelijke problemen aanleiding om een reu te castreren. Een voorbeeld daarvan is een hardnekkige en slecht te behandelen voorhuidontsteking, die voor de hond hinderlijk kan zijn, maar ook vaak hygiënische problemen oplevert.
  • Een ander voorbeeld is een bepaald type tumor naast de anus, die we bij oudere reuen soms zien.
  • Bij ongecastreerde reuen komen ook regelmatig prostaatproblemen voor, zoals vergrotingen, ontstekingen en soms tumoren.

Nadelen van de castratie van de reu:

  • De hond kan rustiger worden. Dit wordt echter door sommige eigenaren als een voordeel gezien.
  • De kans op overgewicht neemt toe. Het is zinvol om gecastreerde reuen bewust minder te voeren om overgewicht te voorkomen.
  • Bij langharige honden kan een vachtverandering optreden.

Bij twijfel over het effect van castratie kan eerst een chemische castratie worden toegepast. De hond krijgt dan via een injectie een oplosbaar hormoon staafje onder de huid. Dit bevat een middel die de mannelijke hormonen voor 6 maanden buiten werking stelt. Reageert de reu hier goed op, dan zal het dier ook op een castratie goed reageren.

Mocht u naar aanleiding van deze informatiebrief nog vragen hebben, stel ze dan gerust aan één van onze medewerkers.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief