Online afspraak maken

Nazorg Konijn

Uw konijn is vandaag onder narcose geweest en/of geopereerd. Konijnen zijn erg gevoelig voor de bijwerkingen van de narcose en vereisen daarom zorgvuldige nazorg.

Wij hebben al het nodige aan de nazorg gedaan, maar voor u thuis zijn er ook een aantal dingen belangrijk. Hieronder een beschrijving wat er ongeveer gebeurd en wat u nog kunt doen om het herstel zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen.

Nazorg op de praktijk
Wij geven uw konijn een injectie tegen de pijn en in de meeste gevallen een antibiotica injectie. Tijdens en na de narcose zorgen we er met kruiken en warmte matjes voor dat de lichaamstemperatuur op peil blijft. Een tijdje na de ingreep krijgt uw konijn een injectie om de narcose ongedaan te maken.

Nazorg thuis
Voordat u uw konijn gaat ophalen kunt u al voorbereidingen treffen.

Een konijn moet na de operatie altijd een tijdje binnen in een hok gehouden worden. Maak het hok goed schoon en leg een schone oude handdoek of kranten op de bodem. Hooi of stro op de bodem kan de wond irriteren. Het is verstandig om alvast een potje babyvoeding in huis te halen (Olvarit wortel of appel), zodat U indien nodig kan beginnen met dwangvoeren.

Na een operatie kan uw konijn waarschijnlijk niet goed uit een flesje drinken. Zorg dus voor een laag bakje met water. Leg ook wat hooi in een hoek en zet een bakje konijnenvoer klaar.

Omdat een konijn na een narcose niet goed zijn lichaamstemperatuur kan regelen, moet u uw konijn goed warm houden. Zet de kachel hoog en geef uw konijn een kruik. Doe altijd een doek om de kruik, anders is het te warm.

Ook als het konijn goed wakker naar huis is gegaan, kunnen in de eerste dagen na de behandeling problemen ontstaan.
Daarom is het belangrijk op de volgende punten te letten:

  • Het konijn moet binnen enkele uren weer gaan eten. Anders moet u gaan dwangvoeren. Dwangvoeren kan met babyvoeding of met speciaal voer dat u aan kunt mengen met water. Dit om uw konijn weer snel aan het eten te krijgen (vraag ons om uitgebreide informatie). Critical care voer is aan de balie te verkrijgen.
  • Er mag geen bloed uit de wond komen.
  • Het konijn moet lekker warm aanvoelen: de oren moeten niet koud aanvoelen en het dier moet alert zijn. Eventueel kunt u de temperatuur opnemen. De normale temperatuur van het konijn is 38.5 / 39.5 graden celcius.

Na 10 dagen controleren wij graag uw konijn en kunnen de hechtingen, indien aanwezig, verwijderd worden. Hiervoor kunt u een afspraak maken.

Indien u twijfels of vragen heeft kunt u altijd bellen met de praktijk. 

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief