Online afspraak maken

Operatie Hond

De voorbereiding thuis
Nuchter
Uw hond moet een operatie ondergaan. Het is van belang dat uw hond dan nuchter is. Dit houdt in dat hij of zij de dag vóór de operatie na 18.00 uur niet meer mag eten. Water drinken mag wel.
In geval van een spoedoperatie kunnen deze voorbereidingen natuurlijk niet getroffen worden, maar moet er direct gehandeld worden. In een dergelijk geval zal de dierenarts u vragen wanneer uw huisdier voor het laatst gegeten heeft en zal er daarna begonnen worden met de voorbereiding en de operatie.

Pijnstilling hond
Voor een goede pijnstilling raden wij u aan om uw hond de dag voor de operatie al een pijnstiller te geven in tabletvorm. Dit zorgt ervoor dat de pijnstilling tijdens de operatie al goed werkzaam is. U kunt deze tabletten afhalen bij de balie, hierbij zitten tevens de tabletten voor de 2 dagen na de operatie. Wel is het belangrijk dat we dan het gewicht van uw hond weten.
Geef uw hond géén paracetamol, dit is erg slecht en geeft o.a. ernstige leverschade!

Uitlaten
Laat uw hond goed uit voordat u hem naar de dierenarts brengt. Dit voorkomt problemen tijdens de operatie en het is prettiger voor uw hond. Houdt hem wel goed aan de lijn, anders kan hij alsnog van de straat eten.

Opname 
Voordat uw huisdier onder narcose wordt gebracht controleert de dierenarts eerst de medische gegevens. Daarna voert hij een kort algemeen onderzoek uit en wordt het gewicht bepaald. Ook bieden wij u de mogelijkheid om, voordat uw huisdier onder narcose wordt gebracht, een algemeen bloedonderzoek uit te voeren. Bij oudere dieren is dit ons advies. De informatie die wij hieruit verkrijgen kunnen we gebruiken om de verdere gang van zaken te bepalen. Op basis van dit bloedonderzoek kunnen wij vaststellen of er sprake is van afwijkende orgaanfuncties. Aan de hand van die gegevens kunnen wij bepalen welke anesthesie wij zullen toepassen en of er aanvullende maatregelen zoals vochtinfusen in het bloed noodzakelijk zijn. Al deze voorzorgsmaatregelen verminderen het risico van de narcose, maar nemen niet alle risico's weg.

De narcose
De keuze van het narcosemiddel is afhankelijk van diersoort, leeftijd, gewicht en de operatie die het dier moet ondergaan. Om het narcosemiddel toe te kunnen dienen wordt er een braunule (buisje) in het bloedvat van de voorpoot geplaatst. Hierdoor wordt het narcosemiddel toegediend waardoor uw hond vrijwel direct in slaap valt. Onrustige dieren krijgen eerst een narcose-injectie in de spieren en vallen na ongeveer 10 minuten in slaap. Wij brengen dan alsnog een braunule aan. Hierop kunnen wij (indien nodig) het infuus aansluiten en hebben tevens de mogelijkheid om eventueel onderhoudsnarcose toe te dienen. Vervolgens wordt er een buisje in de luchtpijp gebracht en krijgt uw dier tijdens de hele operatie zuurstof toegediend.

Nazorg thuis
Genezing gaat bij dieren over het algemeen snel. Meestal kan de patiënt dezelfde dag weer naar huis. Hij of zij kan nog wat suf zijn, maar u krijgt hem of haar wel wakker mee. In sommige gevallen is het verstandiger dat uw huisdier een nachtje blijft, maar dat zult u dan tijdig te horen krijgen.

Voor de 2 dagen na de operatie krijgt uw hond nog pijnstillers mee en indien nodig een antibioticakuur.

Uw dier mag niet aan de hechtingen komen. Om dit te voorkomen kunt een kraag van ons kopen of een ‘medical petshirt'. Dit zijn stretch-rompertjes speciaal gemaakt voor honden. Uw dier hoeft de kraag niet om bij het uitlaten of eten, maar wel als u hem niet in de gaten kunt houden.

Thuis is het belangrijk dat u uw huisdier op een rustig en warm plekje legt. Hij of zij kan nog wat slaapdronken zijn, dus zorg ervoor dat hij niet op banken en stoelen kan klimmen waar hij weer vanaf kan vallen. Laat uw hond de eerste dagen aan de riem uit.

Uw dier mag voor 18.00 uur niets eten en drinken. Begin met wat water en geef daarna een kleine portie eten i.v.m. eventuele verslikking en misselijkheid. Echter, als uw dier de dag van de operatie nog niet wil eten is dit niet erg. Drinken is wel noodzakelijk.

Na 10 dagen, of eerder indien nodig, zien wij uw hond graag weer terug voor een controle van de wond. De hechtingen moeten na 10 dagen verwijderd worden. Hieraan zijn geen extra kosten verbonden.

Maakt u zich zorgen, of heeft u na afloop nog vragen, neemt u dan gerust contact met ons op.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief