Online afspraak maken

Operatie Kat

De voorbereiding thuis
Nuchter
Uw kat moet een operatie ondergaan. Het is van belang dat uw kat dan nuchter is. Dit houdt in dat hij / zij de dag vóór de operatie na 18.00 uur niet meer mag eten. Water drinken mag wel.
In geval van een spoedoperatie kunnen deze voorbereidingen natuurlijk niet getroffen worden, maar moet er direct gehandeld worden. In een dergelijk geval zal de dierenarts u vragen wanneer uw huisdier voor het laatst gegeten heeft en zal er daarna begonnen worden met de voorbereiding en de operatie.
Om zeker te weten dat uw kat nuchter is raden wij u aan uw kat de dag vóór de operatie vanaf 18.00 uur binnen te houden. Bovendien weet u zo ook zeker dat uw kat de volgende ochtend niet op pad is.

Opname
Voordat uw huisdier onder narcose wordt gebracht controleert de dierenarts eerst de medische gegevens. Daarna voert hij een kort algemeen onderzoek uit en wordt het gewicht bepaald. Wij bieden u de mogelijkheid om, voordat uw huisdier onder narcose wordt gebracht, een algemeen bloedonderzoek uit te voeren. Bij oudere dieren is dit ons advies. De informatie die wij hieruit verkrijgen kunnen we gebruiken om de verdere gang van zaken te bepalen. Op basis van dit bloedonderzoek kunnen wij vaststellen of er sprake is van afwijkende orgaanfuncties. Aan de hand van die gegevens kunnen wij bepalen welke anesthesie wij zullen toepassen en of er aanvullende maatregelen, zoals vochtinfusen in het bloed, noodzakelijk zijn. Al deze voorzorgsmaatregelen verminderen het risico van de narcose, maar nemen niet alle risico's weg.

Pijnstilling & antibiotica
Voor de operatie krijgt de kat 2 injecties toegediend, pijnstilling en antibiotica. De injectie met pijnstiller werkt 36 uur en de antibiotica-injectie is 24 uur werkzaam. Deze injecties geven wij standaard voor iedere operatie. In sommige gevallen is het noodzakelijk dat uw kat nog een aanvullende antibioticakuur krijgt of nog een paar dagen extra pijnstilling nodig heeft. Dit is afhankelijk van de soort operatie.

De narcose
De keuze van het narcosemiddel is afhankelijk van diersoort, leeftijd, gewicht en de operatie die het dier moet ondergaan. De narcose wordt gegeven d.m.v. een injectie in de spieren. Na ongeveer 10 minuten valt de kat in slaap. Bij sommige operaties is het noodzakelijk dat het dier tijdens de operatie vocht toegediend krijgt en dat wij, indien nodig, een onderhoudsnarcose kunnen geven. Bij deze dieren brengen wij een braunule (buisje) in het bloedvat van de voorpoot aan. 
Tijdens de hele operatie krijgt uw huisdier zuurstof toegediend.

Nazorg thuis
Genezing gaat bij dieren over het algemeen snel. Meestal kan de patiënt dezelfde dag weer naar huis. Hij of zij kan nog wat suf zijn, maar uw huisdier gaat wel weer wakker met u mee naar huis. In sommige gevallen is het verstandiger dat hij of zij nog een nachtje blijft, maar dat zult u dan tijdig te horen krijgen. Thuis is het belangrijk dat u uw huisdier op een rustig warm plekje legt. Hij of zij kan nog wat slaapdronken zijn, dus voorkom dat ze ergens op kunnen klimmen waar ze weer vanaf kunnen vallen.

Houdt uw kat bij voorkeur de eerste 10 dagen na de operatie binnen.

Uw dier mag voor 18.00 uur niets eten en drinken. Begin met wat water en geef daarna een kleine portie eten i.v.m. eventuele verslikking en misselijkheid. Echter, als uw dier de dag van de operatie nog niets wil eten is dit niet erg. Water drinken is wel noodzakelijk.

Uw dier mag niet aan de hechtingen komen. 
Om dit te voorkomen kunt u een kraag van ons kopen of een ‘medical petshirt'. Dit zijn stretch-rompertjes speciaal gemaakt voor katten. Een kat moet hieraan wennen. De meeste katten reageren een beetje angstig als zij een kraag omkrijgen. Ons advies is om de kat even een paar uur met rust te laten en de kraag niet af te doen. Op deze manier went de kat er het snelst aan.

Na 10 dagen, of eerder indien nodig, zien wij uw kat graag weer terug voor controle van de wond en het verwijderen van eventuele hechtingen. Hieraan zijn geen extra kosten verbonden.

Maakt u zich zorgen, of heeft u na afloop nog vragen, neemt u dan gerust contact met ons op.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief