Online afspraak maken

Sterilisatie Kat

Eigenlijk is sterilisatie een verkeerde term en moeten we het castratie noemen. Bij castratie van de poes worden de eierstokken verwijderd om de effecten van de hormoonproductie tegen te gaan.

Voordelen van sterilisatie bij de kat:

  • Hormonen spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van melkkliertumoren. Bij poezen die op jonge leeftijd worden gesteriliseerd en waarbij dus de hormoonproductie wordt weggenomen, is de kans op de ontwikkeling van deze melkkliertumoren enorm klein.
  • Geen kans op baarmoederontsteking. Baarmoederontsteking ontstaat namelijk onder invloed van hormonen na de krolsheid. Een antibiotica kuur is meestal niet afdoende om deze infectie tegen te gaan. Zeker als er veel pus is gevormd in de baarmoeder dan zal een operatie (met spoed) nodig zijn.
  • Uw kat wordt niet meer krols!
  • Geen ongewenst nestje.

Nadelen van sterilisatie bij de kat:

  • De kans op overgewicht neemt toe. Daarom is ons advies om na de sterilisatie het dieet van uw kat aan te passen. Wij hebben speciale voeding voor de gesteriliseerde kat.
  • De kat moet een ingreep ondergaan hetgeen natuurlijk niet leuk is. Het operatierisico is heel erg klein maar nooit helemaal nul.

Conclusie
Wanneer u geen nestje bij uw kat wilt, dan lijkt sterilisatie een goede keuze in het belang van uw kat. Ons advies is om uw kat te laten steriliseren op de leeftijd van 6 maanden.

Mocht u naar aanleiding van deze informatiebrief nog vragen hebben, stel ze dan gerust aan één van onze medewerkers voor een passend advies!

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief