Online afspraak maken

Sterilisatie Teef

In deze brief proberen we de voor en nadelen van het steriliseren van een teef op een rijtje te zetten. Het besluit om uw teef te laten steriliseren is een afweging tussen de voor en nadelen. We hopen dat deze informatiebrief daar een hulpmiddel bij zal zijn.
Eigenlijk is sterilisatie een verkeerde term en moeten we het castratie noemen. Bij castratie van de teef worden de eierstokken verwijderd om de effecten van de hormoonproductie tegen te gaan.


Voordelen van sterilisatie bij de teef:

  • Het beste moment om de sterilisatie uit te voeren is 2 maanden na de eerste loopsheid. De kans op de ontwikkeling van melkkliertumoren wordt daardoor heel klein. Melkkliertumoren komen tot ontwikkeling bij 25% van de teven die 4x of vaker loops zijn geweest. Zij krijgen op oudere leeftijd vaak meerdere tumoren waardoor grote chirurgische ingrepen noodzakelijk zijn.
  • Minder kans op suikerziekte: Suikerziekte bij de hond komt meestal voor bij oudere teven direct na de loopsheid. De geslachtshormonen zorgen ervoor dat insuline minder effectief werkt. Daardoor stijgt het suikergehalte in het bloed en het gaat u opvallen dat uw teef meer gaat drinken en plassen.
  • Geen kans op baarmoederontsteking. Baarmoederontsteking kan optreden bij teven na de loopsheid. Een antibiotica kuur is niet afdoende om de infectie tegen te gaan. Zeker als er veel pus is gevormd in de baarmoeder dan zal een operatie (met spoed) nodig zijn.
  • Geen schijndracht: Sommige honden ontwikkelen na de loopsheid verschijnselen van schijndracht. De teef kan gaan piepen, onrustig zijn, gaan graven, slepen met knuffels en het melkklierpakket kan opzwellen en zelfs volschieten met melk. Eigenlijk is dit een normaal verschijnsel: niet gedekte wolventeefjes helpen in de natuur de pups van de dominantere teefjes groot te brengen.
  • Geen last van de loopsheid. Voor veel eigenaren is een loopsheid lastig vanwege het vloeien. De teef moet aan de lijn gehouden worden ter voorkoming van weglopen en ongewenste dekking. Zeker als er ook een reu in huis is, is een sterilisatie praktischer.

Nadelen van sterilisatie bij de teef:

  • Er is een verhoogde kans op urine incontinentie. Door het wegvallen van het hormoon oestradiol kan de sluitspier van de blaas slapper worden. De teef kan dan, als ze in rust is, wat urine verliezen (meestal in de mand tijdens het slapen). Dit kan optreden bij 2-5 % van de teven. Bij een aantal rassen kan kans op urine-incontinentie oplopen tot 10 % na sterilisatie. Met name grote rassen zoals de Boxer, Dobermann, Old English Sheepdog, Weimaraner, Riesenschnauzer, Bouvier en Ierse setter, maar ook bij de dwergpoedel. Indien de hond incontinent wordt is dit in de meeste gevallen goed behandelbaar met medicijnen. Uit recentelijk onderzoek blijkt dat het risico kleiner wordt als de teef eenmaal loops geweest is. Vandaar het huidige advies om de teef het liefst na de eerste loopsheid te steriliseren.
  • De kans op overgewicht neemt toe. Daarom is ons advies om na de sterilisatie het dieet aan te passen.
  • Bij langharige honden kan een vachtverandering optreden.
  • De hond moet een ingreep ondergaan hetgeen natuurlijk niet leuk is. Het operatierisico is heel erg klein maar nooit helemaal nul.

Conclusie
Wanneer u geen nestje bij uw teefje wilt, dan lijkt sterilisatie een goede keuze in het belang van uw hond. Met de huidige inzichten is ons advies om uw teef te laten steriliseren na de 1e loopsheid.

Mocht u naar aanleiding van deze informatiebrief nog vragen hebben, stel ze dan gerust aan één van onze medewerkers voor een passend advies!

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief