Online afspraak maken

Blaasgruis en blaasstenen bij de hond

Dierenarts operatie - Dierenartsenpraktijk Beilen

Benieuwd naar onze dierenartsenpraktijk?

Onze kliniek Contact

Blaasgruis en blaasstenen bij de hond

Helaas komt het redelijk vaak voor dat honden last krijgen van blaasgruis of blaasstenen in hun blaas. Bij blaasgruis worden er hele kleine korreltjes (onder de microscoop zichtbaar) gevormd in de urine van de hond. Je zou dit kunnen vergelijken met zand. Dit kan veroorzaakt worden door een bacteriële infectie van de blaas (een blaasontsteking door een bacterie). Als het blaasgruis groter "groeit", kan dit zich vormen tot blaasstenen. Blaasstenen hebben de grootte van een aantal millimeters tot meerdere centimeters.

Sommige hondenrassen zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van blaasgruis dan andere hondenrassen. Hieronder wordt daar verder op ingegaan.

Blaasstenen bij een hond - Dierenartsenpraktijk Beilen

Het stellen van de diagnose

Het urine onderzoek

Stap 1 wanneer een hond moeite heeft met plassen of afwijkingen in het urineren of de urine vertoont, is het doen van urine onderzoek. In de urine worden, in geval van blaasgruis/blaasstenen, vaak bloedcellen, eiwit en eventueel bacteriën gevonden. Indien een bacteriële infectie vermoed wordt, wordt de urine op kweek gezet.

Belangrijk is om urine zo snel mogelijk te laten onderzoeken. De urine kan opgevangen worden met een schone soeplepel, een schoon bakje of een steriel urine potje. Dit potje kunt u altijd ophalen aan onze balie.

Röntgen onderzoek

Stap 2 is het maken van een röntgenfoto. De meeste blaasstenen (maar helaas niet allemaal) zijn zichtbaar op een röntgenfoto. Bovendien zijn alleen grotere stenen zichtbaar, dus kleine steentjes en blaasgruis zijn nauwelijks tot niet zichtbaar. Op de foto hiernaast zijn de blaasstenen erg goed zichtbaar op de röntgenfoto!

Echografie

Mocht er op de röntgenfoto geen blaasstenen of -gruis zichtbaar zijn, kan het onderzoek uitgebreid worden met een echo. De echo kan, in tegenstelling tot de röntgenfoto, wel alle soorten blaasstenen in beeld brengen. Hiervoor is echter wel een gevulde blaas nodig, wat moeilijk te bewerkstelligen is bij een hond met enorme persdrang door de blaasontsteking. Vandaar dat er in eerste instantie eigenlijk altijd een röntgenfoto gemaakt wordt en dan pas een echo.

Blaasstenen hond - dierenartsenpraktijk Beilen

Hoe ontstaan blaasstenen?

Er zijn veel verschillende typen stenen die gevormd kunnen worden in de blaas van een hond. De oorzaak voor het ontstaan van blaasgruis en blaasstenen is dan ook zeer divers. De meest gevormde blaasstenen zijn struviet en calciumoxalaat.

Struviet gruis/stenen

Bij honden wordt struviet altijd veroorzaakt door een infectie van de blaas (blaasontsteking). Dit betekent dan ook dat niet alleen de gevormde stenen (operatief) verwijderd dienen te worden, maar ook dat de infectie behandeld dient te worden. Aan de hand van de kweek tijdens het urine onderzoek kan worden vastgesteld welke bacterie de infectie heeft veroorzaakt, zodat gericht behandeld kan worden met het meest specifieke antibioticum.

Calciumoxalaat gruis/stenen

Deze blaasstenen hebben meestal geen bacteriële oorzaak. De stenen en het gruis ontstaan in sterk geconcentreerde urine met een hoge (alkalische = niet zure) pH. Dit kan dus een individueel probleem zijn.

Uraatstenen

Bepaalde hondenrassen kunnen urinezuur niet omzetten in allantoine. Doordat zij dit niet kunnen hebben zij een verhoogde kans op het ontwikkelen van uraatstenen. Het bekendste ras dat deze stenen produceert is de Dalmatiër. Tevens zijn de Engelse Bulldog, miniatuur Schnauzer en de Shi-Tzu gevoelig.

Benieuwd wat wij voor jouw hond kunnen betekenen?

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief