Online afspraak maken

Chocoladevergiftiging bij uw hond of kat

Chocoladevergiftiging bij uw hond of kat

Chocolade en huisdieren gaat niet samen

Pasen komt eraan, de chocolade eitjes en paashazen zijn weer in huis gehaald. Een goed moment om ons ervan bewust te zijn, dat chocola giftig is voor onze honden en katten. Honden hebben de neiging om van alles (waaronder dus chocola) op te eten. Bij veterinaire vergiftigingscentra over de hele wereld, staat chocola in de top 10 van vergiftigingen bij honden!

Theobromine (zit in cacao)

Theobromine is de giftige stof in chocolade waar onze huisdieren zo ziek van worden. Theobromine wordt bij onze huisdieren langzamer afgebroken dan in een mensenlichaam, hierdoor is het schadelijk voor de hond en kat en niet voor de mens.

Niet alle chocolade is giftig voor onze dieren. Witte chocolade bevat geen theobromine en is niet giftig. Witte chocolade is echter wel erg vet en kan braken en diarree klachten geven. De algemene regel is dat hoe donkerder en meer bitter de chocolade is, des te giftiger deze is voor honden. Dit komt omdat donkere chocolade meer cacao en dus meer theobromine per gram chocolade bevat. 

Verschijnselen

De verschijnselen kunnen optreden vanaf 1 uur tot 4 uur na inname van chocolade, maar soms zijn de verschijnselen pas na 6 uur tot 12 uur waarneembaar. 
- braken
- diarree
- verhoogde temperatuur
- stijfheid van spieren
- onrust
- hyperactief gedrag
- veel plassen
- versnelde ademhaling
- verhoogde hartslag of soms juist verlaagd
- hartrite stoornissen
Bij een ernstige vergiftiging kunnen er symptomen optreden als; een verminderde bloeddruk, flauwtes, coma en zelfs een hartstilstand optreden.

De giftigheid van het eten van chocolade is erg wisselend per dier. Voor het ene dier kan een bepaalde hoeveelheid chocolade geen kwaad, terwijl voor de ander deze hoeveelheid dodelijk kan zijn. Er zijn richtlijnen opgesteld die aangeven wanneer een bepaalde hoeveelheid chocolade voor een gemiddelde hond gevaarlijk is. Houd er echter rekening mee dat dit richtlijnen zijn en dat de giftigheid van chocolade per dier kan wisselen. Bovendien is het belangrijk om te beseffen dat honden en katten theobromine langzaam afbreken.

Behandeling

Er is geen antigif bekend tegen theobromine. Dus de behandeling is symptomatisch. Er zijn meerdere behandelingen mogelijk. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid chocolade die is ingenomen. Mocht de inname nog binnen de 6 uur zijn, dan kunnen we het dier laten braken. Dit doen we door het geven van een injectie met een antibraakmiddel. Vroeger werd soms geadviseerd om een hond zout in te geven. Hierop gaat een hond vaak wel braken maar er zijn inmiddels al meerdere gevallen beschreven van “zoutvergiftiging” door deze handelswijze.

Voorkomen is belangrijker dan genezen.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief