Online afspraak maken

Groene eikels kunnen dodelijk zijn voor dieren

Groene eikels kunnen dodelijk zijn voor dieren

'Groene eikels kunnen dodelijk zijn voor dieren'

Door het stormachtige weer van de afgelopen week en de droogte laten eikenbomen nu veel eikels vallen. Maar nu die eikels nog groen zijn, vormen ze een gevaar voor dieren. Onrijpe eikels en groen eikenblad bevatten namelijk giftige tannine.

Tannine, ook wel looizuur genoemd, is een chemische verbinding die tijdens het groeien van een noot of vrucht ontstaat. Op het moment dat de eikels nog groen zijn - en dus niet rijp - is dat goedje giftig. Ook de bruine eikels bevatten het middel, maar in mindere mate. Ook op dat moment is het nog schadelijk.

Klachten verschillen per dier

Per dier verschillen de klachten. Bij paarden zijn dit vooral sufheid, slechte eetlust, koliek, bloederige diarree en donkergekleurde urine door nierschade. "Bij honden ziet men buikpijn, diarree en het dier zal gaan braken", vertelt Hietberg. Wilde dieren zoals eekhoorns kunnen beter tegen groene eikels omdat ze eerst de schil, die veel looizuur bevat, verwijderen.

Hond laten braken

Omdat veel dieren pas in een later stadium last krijgen van de eikelvergiftiging, is het dierenarts Hietberg belangrijk om direct alert te zijn als bijvoorbeeld je hond groene eikels heeft gegeten. "We kunnen een hond dan laten braken zodat de eikels uit de maag verdwijnen", legt hij uit. Bij veel andere dieren, die minder makkelijk braken, is het vaak onmogelijk om de eikels uit de maag te halen.

(Bron: RTV Drenthe)

Lees hier het volledige interview bij RTV Drenthe

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief