Op vakantie met je huisdier. Waar moet je aan denken?

Hond vakantie

Ik ga op vakantie en neem mee...

Een huisdier meenemen op vakantie is natuurlijk erg gezellig. Samen genieten van de vakantie. Wel is een goede voorbereiding in dit geval noodzakelijk.

Ten eerste is een rabiës (hondsdolheid) vaccinatie verplicht als je de grens overgaat. Zelfs als je “even over de grens” naar België of Duitsland gaat. Deze vaccinatie dient in ieder geval 21 dagen voor vertrek gegeven te worden.

Naast de rabiësvaccinatie is het raadzaam om ook tegen overige ziekten te vaccineren, zoals de hondenziekte, leverziekte en parvo (dit is één vaccin). In het buitenland zijn namelijk soms ziekten, zoals bijvoorbeeld hondenziekte, die in ons land niet tot nauwelijks voorkomen. Zwemt jouw hond graag? Dan is vaccineren tegen leptospirose (deze kan gecombineerd gegeven worden met het andere vaccin) erg belangrijk om hem te beschermen tegen de ziekte van Weil.

Handige checklist, zodat je niets vergeet!

o     Check tijdig de invoereisen per land, via: https://www.licg.nl/invoereisen-per-land-europa/.


o     Officieel Europees dierenpaspoort, met daarin het ingevulde vaccinatiebewijs en de eventuele rabiësverklaring en gezondheidsverklaring.


o     Chipnummer (en juiste vermelding in de databank). Ook voor katten die meegaan naar het buitenland is dit verplicht. Check altijd of de juiste contactgegevens gekoppeld zijn aan het chipnummer, via: https://www.chipnummer.nl/. Je kunt bij de chips die wij gebruiken zelfs via https://www.backhomeclub.nl/ het tijdelijke vakantieadres invoeren (tip!).


o     Verplichte ontworming. Voor sommige landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, is het verplicht om je dier te ontwormen. Wordt als invoereis gesteld dat je dier ontwormd is? Dan dient hij in de meeste gevallen 1-5 dagen voor aankomst op de bestemming ontwormd te zijn door een dierenarts met een speciale ontworming (die ook werkt tegen lintworm). De dierenarts dient dit af te tekenen in het paspoort (op de ontwormingspagina en echinococcuspagina).


o     Medicijnen/EHBO; denk daarbij ook aan wagenziekte. Heeft je hond last van wagenziekte, dan kun je altijd onze dierenartsen om advies vragen. Je kunt ook bij ons terecht voor een heuse EHBO–kit.


o     Telefoonnummer van de eigen dierenarts en van een dierenarts op de plaats van bestemming


o     Tekenpen, antivlooien- en anti tekenmiddelen en ontwormingsmiddelen


o     Foto van je huisdier (in geval van vermissing)


o     Zonnebrandcrème (voor dunbehaarde of lichtgekleurde dieren)


o     Riem, halsband en/of (borst)tuig


o     Halsband met kokertje met contactgegevens


o     Muilkorf (verplicht in bepaalde landen)


o     Voeding en water (voor onderweg en ter plaatse)


o     Eet- en drinkbak


o     Bench en/of reismand


o     Poepzakjes en -schepje


o     Verzorgingsproducten (borstel, shampoo, nagelschaartje)


o     Mand, dekentje en speelgoed

Gebieden hartwormmuggen en zandvliegen (foto van: Nederlandse Sheltie Vereniging,)

Ga je naar een land waar zandvliegen en muggen aanwezig zijn? Dan dient er een middel gegeven te worden met een afwerende werking. Reguliere ontvlooiingsmiddelen werken hier niet tegen. Wij hebben deze diergeneesmiddelen wel op voorraad. Vraag onze assistentes daarom expliciet naar een middel dat afwerend werkt tegen zandvliegen en muggen. Zie het kaartje voor de gebieden waar zandvliegen voorkomen binnen de EU.

Honden en katten die meegaan naar gebieden waar de hartworm voorkomt, dienen tijdens het verblijf maandelijks ontwormd te worden tot een maand na thuiskomst. Zie het kaartje voor hartworm gebieden binnen de EU.

Vragen? Neem gerust contact met ons op.

Wil je een afspraak maken of heb je vragen over vakantie met jouw huisdier? Stel ze gerust. Wij helpen graag.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief