Online afspraak maken

Euthanasie van een geliefd huisdier

Het afscheid moeten nemen van een geliefd huisdier is ontzettend moeilijk. Wij hechten veel waarde aan het juist begeleiden van de eigenaren. Wij begeleiden het proces naar het afscheid nemen toe en tijdens het afscheid nemen.

Oude hond

Zijn we niet te vroeg?

Vaak is het moeilijk om te bepalen wanneer het moment aangebroken is om te kiezen voor euthanasie, omdat het heel geleidelijk slechter gaat met het huisdier. Een dierenarts, die het dier niet iedere dag ziet, kan daarbij helpen. Het kan heel waardevol zijn om bij twijfel over de kwaliteit van leven van een huisdier op een speciaal adviesconsult te komen bij de dierenarts. De dierenarts onderzoekt jouw huisdier en bespreekt vervolgens de gezondheid en gesteldheid van het huisdier. Ook hebben we een speciaal boekje om thuis op een rustig moment goed door te lezen: “Zijn we niet te vroeg”, geschreven door dierenarts Hugo van Duijn. De dierenarts heeft tijdens zo'n consult de tijd om met jou de kwaliteit van leven van je huisdier te bespreken. Vragen van praktische en emotionele aard over de gang van zaken bij euthanasie kunnen dan tevens gesteld worden.

Thuis of op de dierenartsenpraktijk?

Euthanasie kan op de dierenartsenpraktijk of bij jou thuis plaatsvinden. Wanneer de beslissing is genomen dat het tijd is om afscheid te nemen, dan begrijpen wij dat je daar niet lang mee wilt en kunt wachten. Wanneer naar de praktijk gebeld wordt, proberen wij dit zo goed mogelijk naar wens te realiseren. Als je voor euthanasie bij jou thuis kiest, dan betaal je vanzelfsprekend iets meer voor de visite. Het voordeel is echter dat jouw huisdier niet meer vervoerd hoeft te worden en dat hij/zij in de eigen vertrouwde omgeving is en jij natuurlijk zelf ook.

Wat houdt de euthanasie in?

Voor honden en katten gebruiken wij verschillende procedures. Bij beide procedures wordt het dier eerst gesedeerd (in slaap gebracht). Na dit kleine prikje (in de spier of onder het vel) valt het dier rustig in een diepe slaap. In jouw armen of op zijn/haar favoriete kleedje. Vervolgens, na inwerking van de medicatie, zal het laatste prikje (de euthanasie) gegeven worden, waarna het dier na enige tijd zal overlijden. De dierenarts vertelt altijd wat hij of zij doet en wat er zal gaan en kan gaan gebeuren.

Na het overlijden

Het is verstandig om van tevoren goed na te denken over wat de mogelijkheden zijn na overlijden: er kan gekozen worden voor crematie, begraven of destructie. Het crematorium kan jouw overleden huisdier bij de praktijk ophalen of jij kunt hem/haar daar zelf naar toe brengen. Er kan tevens gekozen worden voor individuele crematie of collectieve crematie. Enkel bij individuele crematie bestaat er de mogelijkheid om de as terug te ontvangen. Wanneer gekozen wordt voor begraving, kan dit via het crematorium of het huisdier kan in eigen tuin begraven worden. Dit is in Nederland enkel toegestaan onder bepaalde voorwaarden, zoals dieren met een gewicht van maximaal 10 kilogram. Wanneer je voor destructie kiest, dan wordt het overleden huisdier bij de dierenartsenpraktijk opgehaald.

Vragen?

Heb je vragen, wil je graag je zorgen delen en/of advies van onze dierenarts, maak gerust een afspraak. Wij helpen je graag.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief