Online afspraak maken

Katvriendelijk

Katvriendelijk

Katten zijn bijzondere dieren, ze leven in een wereld van geuren en zijn heel gevoelig voor stress. Daarom maken we een bezoek aan onze kliniek zo plezierig mogelijk voor poezen en katers. Dap Beilen is een katvriendelijke kliniek.

Katvriendelijk

Wat kunt je zelf doen?

Om een bezoek aan onze praktijk voor je kat zo ontspannen mogelijk te laten verlopen, kun je vooraf gelukkig veel zelf doen:

  • Kies uit het ruime aanbod voor een katvriendelijk reismandje. Dit is een mandje waar je kat gemakkelijk ingezet en uitgehaald kan worden. De reismandjes die aan de bovenkant geopend kunnen worden, zijn vaak het meest praktisch; katten laten zich hier vaak gemakkelijker in zetten. Het gebruik van rieten manden raden wij af, katten zijn hier vaak moeilijk uit te halen en deze manden zijn slecht schoon te maken.
  • Laat je kat vooraf wennen aan het reismandje. Hiermee voorkom je dat het vervoeren van de kat een strijd wordt. Zet het reismandje ruim voor het dierenartsbezoek in je huis. Maak het aantrekkelijk door er een kleed in te leggen dat vertrouwd ruikt. Ook kun je de kat in de mand voeren of wat lekkers geven. Als je de mand thuis zonder bovenkant neerzet, zal het een echt mandje voor jouw kat zijn.
  • Katten vinden het fijn om hun eigen, vertrouwde geur om zich heen te hebben. Neem daarom een kleedje mee naar onze praktijk waarop het onderzoek kan plaatsvinden. Dit kan bijvoorbeeld het kleedje zijn dat al bij je thuis in het mandje lag om je kat eraan te laten wennen.
  • Wij raden aan om tijdens het vervoer een handdoek over het gehele reismandje te leggen. Zo beperk je de prikkels voor je kat.
  • Mocht het zo zijn dat een bezoek aan de dierenartsenpraktijk niet mogelijk is doordat de kat te gestresst is, kunnen wij in uitzonderlijke gevallen een poeder voorschrijven die 1,5 tot 2 uur voor het bezoek aan de kat gegeven wordt. Hoe dit werkt lees je hieronder.

Gabapentine kan zorgen voor minder stress bij je kat

Gabapentine is oorspronkelijk ontworpen als humaan geneesmiddel. Het wordt humaan gebruikt bij mensen met epilepsie en wordt ook vaak toegepast als pijnstiller bij zowel acute als chronische neurologische (zenuw)pijn bij zowel mens als dier. Gabapentine zorgt voor minder stress, doordat het bindt aan bepaalde kanalen in het ruggenmerg van de kat. Dit betekent dat het angstverminderend en rustgevend (licht sederend) werkt. In veel gevallen lukt het daardoor wel om met een angstige kat op een rustige manier naar de dierenarts te komen voor onderzoek/behandeling.

Hoe werkt dit?

Jouw kat krijgt de medicatie thuis, 1,5 tot 3 uur voor het bezoek aan de dierenarts. Gabapentine is medicatie in poedervorm, die in een capsule zit. Door de capsule Gabapentine te openen, kan de poeder door een beetje eten gemengd worden (eventueel vocht toevoegen van bijvoorbeeld tonijn uit blik om de smaak te verdoezelen). Het rustgevende effect houdt ongeveer 8 tot 12 uur aan. De kat kan in deze periode wat ongecoördineerd of licht in het hoofd zijn. Het is belangrijk dat je jouw kat in de gaten houdt en voorkomt dat de kat gaat traplopen, ergens op/af springt of naar buiten gaat, tot het medicijn volledig is uitgewerkt.

Gabapentine kan worden voorgeschreven door een dierenarts

Neem contact op met onze dierenartsenpraktijk als je denkt dat jouw angstige kat dit nodig heeft voor een bezoek aan onze dierenartsenpraktijk. Indien voor jouw kat Gabapentine veilig en geschikt is, zal de dierenarts het middel voorschrijven en kun je gerust je bezoek aan de dierenartsenpraktijk vervolgen.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief