Online afspraak maken

Ons narcose beleid voor je huisdier

Ons narcose beleid voor je huisdier

Traumapreventie bij honden

Omdat honden een sterke band met hun baasje hebben, dienen wij de narcose altijd toe met de eigenaar erbij. Daarnaast brengen wij de narcose bij honden standaard via de voorpoot, in de bloedbaan. Dit heeft meerdere voordelen. Ten eerste is dit voor honden minder pijnlijk. Ten tweede zijn de dieren dan sneller verdoofd omdat de narcose via de voorpoot direct in de bloedbaan terecht komt. Door de snelle verdoving houden ze er geen nare herinneringen aan over, honden hebben een goed geheugen. Bovendien worden de honden niet misselijk (dit gebeurt wel bij toediening in de spier).

Tijdens ingrepen sluiten wij honden altijd aan op de hart- en adembewakingsapparatuur. Hierdoor weten we precies hoe diep de hond onder narcose is en kunnen we de verdoving secuur afstemmen op de hond en de ingreep. Hierdoor voelt het dier geen pijn en wordt het niet voortijdig wakker. Als de hond in de recovery bijkomt, zorgen wij er soms voor dat de eigenaar daarbij aanwezig is, zodat het dier meteen weer een vertrouwd persoon bij zich heeft.

Lees verder

De veiligheid van de narcose

Gelukkig is de kennis en het aanbod van narcosemiddelen de laatste decennia gegroeid. Daarnaast is de bewakingsapparatuur (voor het hart en de beademing) flink verbeterd. Omdat wij dieren tijdens de narcose zuurstof toedienen en/of aansluiten op bewakingsapparatuur, is de reis naar onze kliniek toe waarschijnlijk gevaarlijker dan de narcose. Natuurlijk is de kans dat er iets mis gaat nooit nul, maar over het algemeen geldt dat een narcose veilig is. Bovendien kun je deze kleine kans nóg verder reduceren door eerst een bloedonderzoek te laten uitvoeren.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief