Jaarlijkse controle en vaccinatie

Een belangrijk onderdeel van ons werk is het uitvoeren van de jaarlijkse controle en vaccinatie. We stellen vragen over het gedrag en de gezondheid van je dier, en voeren een algemeen klinisch onderzoek uit. Hierbij komen alle orgaansystemen aan bod. De resultaten hiervan en het ras en de leeftijd van het dier, kunnen aanleiding zijn om ergens dieper op in te gaan. Problemen die langzaam tot uiting komen, vallen eigenaren soms helemaal niet op terwijl dieren wel pijn hebben of ongemak ervaren. Vroegtijdige detectie voorkomt dit. Onderdeel van de jaarlijkse controle is ook de vraag of je dier nog goed is beschermd tegen ernstige, besmettelijke ziektes: de inenting.

Jaarlijkse controle en vaccinatie

Honden-inenting

Basisenting
Pups krijgen weerstand mee via de moedermelk. Deze weerstand loopt af tussen de zes en twaalf weken. Als deze weerstand nog hoog is, zal de enting minder goed aanslaan. Vandaar dat pups een aantal maal ingeënt moeten worden om een goede weerstand op te bouwen. De pups krijgen op zes, negen en twaalf weken een vaccinatie en daarna weer als ze een jaar oud zijn. Deze vaccinaties samen, noemen we de basisenting. Voor een deel krijgen de pups deze meestal bij de fokker.

 

Vaccinaties na het eerste jaar
Sommige vaccins werken veel langer dan andere en hoeven daarom niet ieder jaar herhaald te worden. Zo werken de vaccinaties tegen hondenziekte, besmettelijke leverziekte en Parvo minimaal drie jaar, maar soms langer. Voor de ziekte van Weil en hondenhoest blijft jaarlijks enten nodig.

Naar het buitenland

Om een hond mee naar het buitenland te nemen, moet deze ingeënt zijn tegen hondsdolheid en gechipt zijn. Dit moet beschreven staan in een officieel Europees dierenpaspoort. Sommige landen hebben daarnaast nog aanvullende regels. Informeer hier tijdig naar bij een van onze medewerkers.

Vacci-check

Wil je zeker weten dat je hond goed beschermd is, maar ook dat je dier niet onnodig ingeënt wordt? Maak dan gebruik van de Vacci-check.

Katten-inenting

Jaarlijkse controle en vaccinatie
100%
min
68%

Vaccinaties
Kittens worden voor de eerste keer ingeënt als ze negen weken oud zijn. Met twaalf weken vindt de vervolgenting plaats. Samen met de enting op eenjarige leeftijd vormt dit de basisenting. We werken al heel lang met de entstof van MSD Animal Health. Deze fabrikant heeft een hele goede reputatie op het gebied van veiligheid en kwaliteit van vaccins. De dierenarts licht je graag in over het beste entingschema voor jouw kat.

 

Goede redenen om te vaccineren
Vaccinatie beschermt je kat tegen diverse besmettelijke ziekten als niesziekte en kattenziekte.


Jaarlijkse controle en vaccinatie

Jaarlijkse vaccinatie?
Elk vaccin heeft een beperkte werkingsduur. Om het afweersysteem op peil te houden is het belangrijk de vaccinatie geregeld te herhalen.

 

Werkingsduur van vaccins
Omdat vaccins een verschillende werkingsduur hebben, hoeft jouw kat niet elk jaar alle vaccins te krijgen. De dieren die in onze kliniek komen, krijgen een professioneel digitaal dossier waarin we bijhouden welke inentingen je kat wanneer heeft gekregen. Hiermee voorkomen we onnodige vaccinaties, en tegelijkertijd houden we bij wanneer het weer inentingstijd is. Je krijgt dan een uitnodiging. Hierdoor blijft je poes of kater optimaal beschermd, maar niet onnodig ingeënt.

Naar het buitenland

Katten mogen mee naar het buitenland als ze gechipt zijn en ingeënt tegen hondsdolheid. Dit moet beschreven staan in een officieel Europees dierenpaspoort. Sommige landen hebben daarnaast nog aanvullende regels. Informeer hier tijdig naar bij een van onze medewerkers.

Vragen over vaccinaties?

Wij begrijpen het heel goed als je vragen hebt over vaccinaties. Dit onderwerp staat immers al een tijdlang in de belangstelling. Wil je meer informatie of heb je specifieke vragen over jouw dier? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend gesprek. We kunnen het dan hebben over de voor- en nadelen van alle opties. Dit gesprek kan bijvoorbeeld worden ingepland in combinatie met de jaarlijkse controle, maar kan er ook los van staan. Je bent van harte welkom.