Online afspraak maken

Oogheelkunde

Oogproblemen bij je huisdier zijn vaak erg vervelend. Het zijn vaak acute problemen, die erg pijnlijk kunnen zijn. Bovendien zijn er aandoeningen die blijvende schade aan het oog kunnen geven, waardoor ook het zicht in gevaar kan komen. Gelukkig kunnen we met een juiste en tijdige diagnose de meeste oogproblemen tijdig opsporen en behandelen. Ook zijn er tal van chronische oogaandoeningen die we met medicatie en regelmatige controle van de ogen goed kunnen behandelen. Twijfel je of jouw huisdier een probleem aan het oog heeft? Neem direct contact op, zodat we je dier kunnen onderzoeken en behandelen.

Oogheelkunde

Tijdens het consult zal de dierenarts van dierenartsenpraktijk Beilen de ogen uitgebreid onderzoeken en meerdere testen uitvoeren.

  • Onderzoek met opthalmoscoop en spleetlamp: hierbij wordt de buitenzijde van het hoornvlies, slijmvliezen en de positie van de lens beoordeeld.
  • Retinoscopie: hier kunnen we het netvlies (retina) in beeld brengen en onderzoeken.
  • Schirmer Tear test: met deze test controleren we de productie van traanvocht.
  • Fluoresceïne test: met deze test onderzoeken we het hoornvlies op beschadigingen.
  • Lokale verdoving: met een druppel lokale verdoving kunnen we de slijmvliezen en het 3e ooglid goed onderzoeken.

In de meeste gevallen zal na het uitvoeren van enkele van deze testen een diagnose gesteld kunnen worden, waarna er een behandelplan en therapie besproken zal worden.

Oogboldruk

In sommige gevallen is er extra onderzoek nodig naar de druk in het oog. Dit kunnen we meten middels een oogboldruk meting. Deze test kan extra informatie geven over de oorzaak van het oogprobleem. Bovendien kan een verhoogde oogdruk (glaucoom) snel leiden tot blijvende schade aan het oog. Wil je een oogboldruk meting laten uitvoeren bij je huisdier, neem dan contact met ons op.

Chirurgie

In sommige gevallen is een behandeling met medicatie onvoldoende en zal er een operatie nodig zijn. Gelukkig kunnen de dierenartsen bij dierenartsenpraktijk Beilen daarin goed adviseren en begeleiden. Enkele voorbeelden van chirurgie zijn:

  • Verwijderen van tumoren aan de oogleden.
  • Corrigeren van ooglidafwijkingen als entropion en ectropion.
  • Algerbrush behandeling van het hoornvlies.
  • Overhechten van het 3e ooglid.
  • Verwijderen van het oog.

Verwijzing

Indien we na de uitgebreide onderzoeken niet achter de oorzaak van het oogprobleem kunnen komen of de behandeling slaat niet aan, dan verwijzen wij het dier door naar een oogspecialist.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief