Online afspraak maken

Orthopedie bij huisdieren - Wat doen wij?

Orthopedie bij huisdieren

In onze kliniek komen regelmatig patiënten met orthopedische problemen. Denk bijvoorbeeld aan ongelukken met botbreuken, slijtage en kruisbandproblemen. Soms moet er chirurgisch ingegrepen worden, bijvoorbeeld als er op een röntgenfoto een breuk of ander orthopedisch probleem te zien is. Deze operaties kunnen vaak in onze eigen kliniek worden uitgevoerd. Hiervoor beschikken wij over een professionele operatiekamer. Onze dierenartsen hebben allen een zeer ruime chirurgische ervaring en één van hen is gespecialiseerd in de orthopedie.


Orthopedie bij huisdieren - Wat doen wij?

Wat bieden wij?

Onze kliniek biedt dieren hulp bij:

  • teenfracturen (door bijvoorbeeld het plaatsen van pinnen)

  • botfracturen (met plaatsing van inwendige of uitwendige fixatoren)

  • heupdysplasie problemen bij kleinere patiënten (door middel van heupkop-resectie)

  • (voorste) kruisband letsels (door middel van een TTA techniek of door middel van het plaatsen van een kunstbandje tijdens een kruisbandoperatie)


Orthopedie bij huisdieren

Voorste kruisband letsel : TTA of stabilisatie met teugel

Kruisband problemen komen regelmatig voor bij de hond. De knie is pijnlijk, doordat het gewricht instabiel is geworden. Zodra de poot belast wordt, schuiven de botdelen langs elkaar. Er zijn verschillende technieken om de knie weer stabiel te krijgen en zo de oorzaak van de pijn weg te nemen. Welke methode het beste is, is afhankelijk van de leeftijd, ras, gewicht en karakter van uw dier. Tijdens de operatie worden de restanten van de kruisband weggenomen en de meniscus (voor zover dat mogelijk is) geïnspecteerd.

Voor het bewerkstelligen van de stabilisatie bieden wij 2 technieken aan: de TTA techniek en de stabilisatie door middel van een teugel (bandje).

TTA (Tuberositas Tibae Advancement) techniek

Deze techniek kan toegepast worden bij zowel kleine als grote honden. Met deze techniek wordt de kam van het scheenbeen naar voren verplaatst. De krachten die een rol spelen in de knie worden hierdoor anders verdeeld. Hierdoor vervalt de taak die de kruisband normaal gesproken heeft. De knie kan weer stabiel belast worden, zonder dat de kruisband zelf vervangen hoeft te worden. Er zijn verschillende uitvoeringen van deze techniek (TTA, TTA rapid, TTA 2) die echter allemaal hetzelfde doel bewerkstelligen.

Stabilisatie met teugel (bandje)

Voor honden tot 20 kg kan volstaan worden door te stabiliseren middels het plaatsen van een teugel. Tijdens de operatie wordt er een sterke nylon band (trekgewicht tot 50 kg) aangebracht. Het bandje ligt net buiten het kniegewricht, zodat het geen irritatie in het gewricht zelf kan veroorzaken. Het bandje loopt om een klein bot (de fabella), achter de knie langs naar voren en gaat daar door een tunnel die aan de voorkant van de knie wordt gemaakt.

Voor kosten van bovenstaande operaties kunt u kijken bij onze tarieven.

Wordt jouw dier binnenkort geopereerd en heb jij algemene vragen over bijvoorbeeld de voor- en nazorg van de operatie? Kijk dan in onze faq/veel gestelde vragen lijst of jouw vraag hier tussen staat.

Heb je andere vragen? Neem dan contact op met onze dierenartsenpraktijk!

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief