Online afspraak maken

Parasietenbestrijding

Je huisdier van parasieten bevrijden en ze er preventief tegen beschermen is belangrijk. Niet alleen omdat je dier er last van kan hebben of er zelfs ziek van kan worden, maar jij soms ook. Daarnaast kan het lastig zijn om er weer vanaf te komen. Zo is het goed om te weten dat als vlooien of andere parasieten meteen weer terugkomen zodra je met de behandeling stopt, ze waarschijnlijk nooit helemaal zijn weggeweest. Als je dier bijvoorbeeld last blijft hebben van vlooien, ook als je er middelen tegen gebruikt, dan is er meer aan de hand. Waarom dat zo is, begrijp je als je weet hoe vlooien zich voortplanten.

Parasietenbestrijding

De voortplantingscyclus van vlooien

Eigenlijk zijn de vlooien in de vacht van huisdieren het topje van de ijsberg. Het grootste deel van de besmetting vindt namelijk niet plaats op de hond of kat, maar in huis. Als een huisdier besmet wordt met vlooien, dan vallen de larven van de vlooien op de grond. Deze larven kunnen minimaal zes maanden in de omgeving van een hond of kat blijven doorleven. In de vacht van een huisdier drinken de vlooien de hele dag van diens bloed. Dit bloed poepen de vlooien heel snel weer uit. Deze ‘stolsels’ vallen op de grond waar het huisdier loopt en worden gegeten door de larven die daar leven. Daarom is het voor de vlooien-bestrijding van belang om je huishouden vlo(larf)vrij te krijgen. Stofzuigen, dweilen en/of verder schoonmaken zijn daarvoor belangrijk, maar niet altijd afdoende. Daarnaast is een goed anti-vlooienmiddel noodzakelijk en dit moet voortdurend werkzaam zijn, voor een periode van minimaal een half jaar. Als dit niet gebeurt, springen de larven die een paar keer verpopt zijn van de grond weer op je huisdier en blijven daar leven, zodra de pipet, band of pillen zijn uitgewerkt. En dan begint alles weer van voren af aan.

Parasietenbestrijding

Het belang van goede anti-vlooienmiddelen

De larven van vlooien op de grond in huis kunnen minstens een half jaar blijven leven. Daarom is het van belang om de vlooien-bestrijding minimaal een half jaar vol te houden. Anders doorbreek je de cyclus niet en kom je er niet meer vanaf. Daarnaast is het van belang om een goed bestrijdingsmiddel te gebruiken en de werkingstijd in de gaten te houden. Veel middelen doden de vlooien wel, maar werken niet lang genoeg of minder lang dan op de verpakking staat. Soms staat op de verpakking dat je je dier iedere maand een pipet moet geven, maar dan staat er niet bij hoe lang het middel werkt. Als dat slechts twee of drie weken is, kom je niet meer van de vlooien af en blijf je maar pipetten kopen. Dan kun je bijvoorbeeld denken dat je dier steeds opnieuw besmet wordt, terwijl de vlooien(larven) in je huis de boosdoeners zijn en de besmetting feitelijk nooit afdoende is bestreden.


Goede werking verzekerd

Bij onze praktijk zijn anti-vlooienmiddelen te koop waarvan zowel de veiligheid als de werkzaamheid goed zijn aangetoond. Dat kunnen bijvoorbeeld banden, pipetten of pillen zijn. Deze zijn tijdens openingstijden aan onze balie te koop.

Parasietenbestrijding

Bestrijding en preventie van wormen

Wormen zijn niet alleen schadelijk voor huisdieren, maar ook voor de mens. Wormen maken een rondreis door het lichaam waarbij ze ontstekingen kunnen veroorzaken in verschillende organen. Vooral kinderen zijn erg gevoelig voor worminfecties en kunnen hier veel hinder van ondervinden.

Vaak zien we de wormen niet en zijn ze als eitjes in de ontlasting aanwezig. Preventief ontwormen is dan ook ons advies.


Parasietenbestrijding

Wormsoorten

Als huisdieren besmet zijn met wormen, dan gaat het meestal om één of meer van de onderstaande soorten:

Spoelworm

Bijna alle huisdieren worden op een gegeven moment wel een keer besmet met deze worm. De besmetting vindt plaats door:

  • Opname van eitjes vanuit de omgeving of door larfjes via de moedermelk.
  • Opname van met spoelwormen geïnfecteerde knaagdieren, zoals een muis of rat.
  • Oplikken van eitjes op de eigen vacht. De vacht kan door contact met eitjes uit de omgeving bevuild raken.
Lintworm

Lintworminfecties kunnen met het blote oog worden waargenomen. In de ontlasting zijn witte wormpjes ter grootte van een rijstkorrel te zien. De lintworm heeft een tussengastheer nodig om volwassen te worden. De kat infecteert zich door de tussengastheer op te eten, zoals de vlo of kleine knaagdieren. Bij katten verlopen lintworminfecties bijna altijd symptoomloos.

Tegen welke wormen?

Ter preventie van wormen adviseren we een ontwormingstablet of -pipet, waarmee alle wormen in één keer worden voorkomen en/of bestreden. Er is een groot aanbod ontwormingsmiddelen op de markt, maar niet ieder middel werkt tegen álle wormen. Laat je daarom goed adviseren.

In onze praktijk zijn pipetten en pillen verkrijgbaar waarmee alle worminfecties voorkomen en bestreden worden. Van deze middelen zijn zowel de veiligheid als de werkzaamheid goed aangetoond. Deze zijn tijdens openingstijden aan onze balie te koop.

Parasietenbestrijding

Teken

In Nederland en in het buitenland komen teken voor. Teken zuigen bloed en kunnen, zowel bij mens als dier, ontstekingen of abcessen veroorzaken. Teken zijn daarnaast ook overbrengers van een aantal gevaarlijke ziektes, zoals de ziekte van Lyme en Babesia. Ziektes die vroeger alleen in warme landen voorkwamen, worden inmiddels ook in toenemende mate bij honden in Nederland aangetroffen. Dit komt omdat honden steeds vaker mee op reis gaan, waardoor ze andere tekensoorten en ziekten mee terugbrengen. Daarnaast stijgt de temperatuur ieder jaar licht, waardoor teken uit zuidelijke landen nu ook in Nederland kunnen overleven. Het meest komen ze voor in bossen, parken, duinen en struikachtige gebieden. Teken houden zich schuil, totdat er een geschikte gastheer langskomt waar zij zich op laten vallen. Het is moeilijk om een teekbesmetting te voorkomen.


Goede en veilige middelen

Wij adviseren huisdieren preventief te behandelen tegen de tekenbesmettingen. Aan de balie van onze praktijk zijn anti-teekmiddelen te koop waarvan zowel de veiligheid als de werkzaamheid goed zijn aangetoond.

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of als je vragen hebt over parasieten.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief