Online afspraak maken

Tandheelkunde

De laatste jaren zijn de inzichten in de veterinaire tandheelkunde vlot veranderd. We zien dat de staat van het gebit een grote rol heeft in de algemene gezondheid en het welzijn van jouw huisdier. Een vies gebit zorgt voor ontstekingen in de mondholte welke flink pijnlijk zijn. Ook kunnen schadelijke bacteriën vanuit de mondholte door de bloedbaan circuleren en hier nadelig zijn voor hart, nieren, lever en alvleesklier. Daarom is een schoon gebit belangrijk om pijn en ongemak tegen te gaan en verdere orgaanschade te voorkomen. Helaas zijn onze huisdieren slecht in het aangeven van pijn in de mondholte en blijven ze vaak gewoon door eten.

Er is een gebitsprobleem vast gesteld en wat nu?

Tijdens een consult wordt je huisdier volledig onderzocht en nemen we samen met jou als eigenaar de eventuele ziektegeschiedenis door. We bespreken welke afwijkingen we op dat moment vinden in de mondholte en we maken een behandelplan om het gebitsprobleem te verhelpen. Als eigenaar krijg je hiervoor een formulier met een kostenschatting mee naar huis. Een afspraak voor behandeling kan direct of telefonisch gemaakt worden.

Veel gebitspatiënten zijn al op leeftijd. Om het narcose risico te verkleinen, adviseren we om vooraf de orgaanfuncties te controleren middels bloedonderzoek. Zie verder bij ons narcose beleid.

De gebitsbehandeling

Eerst starten we met de gebitsreiniging, waarbij al het tandplaque en tandsteen verwijderd wordt. Doordat dit onder narcose gebeurd, kunnen we ook onder de tandvleesrand goed reinigen.

Hierna inspecteren we het gebit op diepere ontstekingen (parodontitis), slijtage, afgebroken elementen en andere gebitsproblemen. Indien er geen problemen worden opgemerkt, kunnen we de tanden polijsten en kan de behandeling worden afgerond. Jouw huisdier zal in een rustige ruimte bij kunnen komen uit de narcose. Ook hier kun je eventueel bij aanwezig zijn als je dit wenst.

In het merendeel van de gevallen zullen we na gebitsreiniging en inspectie op één of meerdere problemen stuiten. Deze problemen kunnen bijvoorbeeld bestaan uit gingivitis (tandvleesontsteking), parodontitis (ontsteking van het onderliggende kaakbot), cariës (gaatjes), tandresorpties of kroonfracturen (afgebroken tanden). Meestal kunnen we deze problemen in dezelfde behandeling verhelpen door:

- dentale röntgen
- kaakchirurgie/chirurgische extracties
- bonding sealants

Een week na de behandeling volgt er een controle op de praktijk zodat we de genezing kunnen monitoren. Als je eerder vragen hebt of twijfelt over de genezing, dan ben je uiteraard eerder welkom.

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan gerust contact op met onze kliniek.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief