Tandheelkunde

De laatste jaren zijn de inzichten in de veterinaire tandheelkunde vlot veranderd. We zien dat de staat van het gebit een grote rol heeft in de algemene gezondheid en het welzijn van uw huisdier. Een vies gebit zorgt voor ontstekingen in de mondholte welke flink pijnlijk zijn. Ook kunnen schadelijke bacteriën vanuit de mondholte door de bloedbaan circuleren en hier nadelig zijn voor hart, nieren, lever en alvleesklier. Daarom is een schoon gebit belangrijk om pijn en ongemak tegen te gaan en verdere orgaanschade te voorkomen. Helaas zijn onze huisdieren slecht in het aangeven van pijn in de mondholte en blijven ze vaak gewoon door eten.

Tandheelkunde

Er is een gebitsprobleem vast gesteld en wat nu?

Tijdens een consult wordt uw huisdier volledig onderzocht en nemen we samen met u de eventuele ziekte geschiedenis door. We bespreken welke afwijkingen we op dat moment vinden in de mondholte en we maken met u een behandelplan om het gebitprobleem te verhelpen . U krijgt hiervoor een formulier met een kostenschatting mee naar huis. Een afspraak voor behandeling kan direct of telefonisch gemaakt worden.

Veel gebit patiënten zijn al op leeftijd. Om het narcose risico te verkleinen adviseren we u om vooraf de orgaanfuncties te controleren middels bloedonderzoek. Zie verder bij ons narcose beleid.

De gebitsbehandeling

Eerst starten we met de gebitsreiniging, waarbij al het tandplaque en tandsteen verwijderd wordt. Doordat dit onder narcose gebeurd, kunnen we ook onder de tandvleesrand goed reinigen.

Hierna inspecteren we het gebit op diepere ontstekingen (parodontitis), slijtage, afgebroken elementen en andere gebitsproblemen. Indien er geen problemen worden opgemerkt kunnen we de tanden polijsten en kan de behandeling worden afgerond. Uw huisdier zal in een rustige ruimte bij kunnen komen uit de narcose. Ook hier kunt u eventueel bij aanwezig zijn als u dit wenst.

In het merendeel van de gevallen zullen we na gebitsreiniging en inspectie op een of meerdere problemen stuiten. Deze problemen kunnen bijvoorbeeld bestaan uit gingivitis (tandvleesontsteking), parodontitis (ontsteking van het onderliggende kaakbot), cariës (gaatjes), tandresorpties of kroonfracturen (afgebroken tanden). Meestal kunnen we deze problemen in dezelfde behandeling verhelpen door:  

- dentale röntgen 
- kaakchirurgie/chirurgische extracties  
- bonding sealants

Een week na de behandeling volgt er een controle op de praktijk zodat we de genezing kunnen monitoren. Als u eerder vragen heeft of twijfelt over de genezing bent u uiteraard eerder welkom.

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan gerust contact op met onze kliniek.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief