Tandheelkunde
De laatste jaren zijn de inzichten in de veterinaire tandheelkunde vlot veranderd. We zien dat de staat van het gebit een grote rol heeft in de algemene gezondheid en het welzijn van jouw huisdier. Een vies gebit zorgt voor ontstekingen in de mondholte welke flink pijnlijk zijn. Ook kunnen schadelijke bacteriën vanuit de mondholte door de bloedbaan circuleren en hier nadelig zijn voor hart, nieren, lever en alvleesklier. Daarom is een schoon gebit belangrijk om pijn en ongemak tegen te gaan en verdere orgaanschade te voorkomen. Helaas zijn onze huisdieren slecht in het aangeven van pijn in de mondholte en blijven ze vaak gewoon door eten.
Je huisdier heeft last van de mondholte wanneer:
- er sprake is van een vieze geur uit de mondholte
- bij bloed of overvloedig kwijl in de mondholte
- er tanden of kiezen zijn afgebroken
- tandvlees te rood van kleur is
- veel tandplaque en tandsteen aanwezig is
- je huisdier aanraking van de kop niet fijn vind
Veterinaire Werkgroep Tandheelkunde
Tandheelkunde is een speerpunt binnen onze praktijk. Kees Buitelaar is binnen ons team de dierenarts die zich het meest heeft toegelegd op de tandheelkunde. Hij is bevlogen op dit onderwerp en volgt hierbij nationale en internationale cursussen om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Dit met het doel zijn vaardigheden op dit gebied te vergroten en tandheelkunde op het hoogste niveau te kunnen leveren. Tevens is hij lid van de veterinaire werkgroep tandheelkunde. De leden van deze werkgroep stimuleren elkaar tot tandheelkunde van het hoogste niveau. Meer informatie over de veterinaire werkgroep tandheelkunde kunt je vinden op www.wgvt.nl.
Er is een gebitsprobleem vast gesteld en wat nu?
Tijdens een consult wordt je huisdier volledig onderzocht en nemen we samen met jou als eigenaar de eventuele ziektegeschiedenis door. We bespreken welke afwijkingen we op dat moment vinden in de mondholte en we maken een behandelplan om het gebitsprobleem te verhelpen. Als eigenaar krijg je hiervoor een formulier met een kostenschatting mee naar huis. Een afspraak voor behandeling kan direct of telefonisch gemaakt worden.
Veel gebitspatiënten zijn al op leeftijd. Om het narcose risico te verkleinen, adviseren we om vooraf de orgaanfuncties te controleren middels bloedonderzoek. Zie verder bij ons narcose beleid.
De gebitsbehandeling
Eerst starten we met de gebitsreiniging, waarbij al het tandplaque en tandsteen verwijderd wordt. Doordat dit onder narcose gebeurd, kunnen we ook onder de tandvleesrand goed reinigen.
Hierna inspecteren we het gebit op diepere ontstekingen (parodontitis), slijtage, afgebroken elementen en andere gebitsproblemen. Indien er geen problemen worden opgemerkt, kunnen we de tanden polijsten en kan de behandeling worden afgerond. Jouw huisdier zal in een rustige ruimte bij kunnen komen uit de narcose. Ook hier kun je eventueel bij aanwezig zijn als je dit wenst.
In het merendeel van de gevallen zullen we na gebitsreiniging en inspectie op één of meerdere problemen stuiten. Deze problemen kunnen bijvoorbeeld bestaan uit gingivitis (tandvleesontsteking), parodontitis (ontsteking van het onderliggende kaakbot), cariës (gaatjes), tandresorpties of kroonfracturen (afgebroken tanden). Meestal kunnen we deze problemen in dezelfde behandeling verhelpen door:
- dentale röntgen
- kaakchirurgie/chirurgische extracties
- bonding sealants
Een week na de behandeling volgt er een controle op de praktijk zodat we de genezing kunnen monitoren. Als je eerder vragen hebt of twijfelt over de genezing, dan ben je uiteraard eerder welkom.
Endodontische behandeling (wortelkanaalbehandeling)
In sommige gevallen zijn er tanden die we graag willen behouden voor je huisdier. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een afgebroken hoektand. In zo’n geval kunnen we ook kiezen voor een endodontische behandeling. Hierbij doen we een wortelkanaalbehandeling op het element. We verwijderen dan de tandzenuw uit de pulpaholte, reinigen en prepareren de pulpaholte en vullen deze met vulmateriaal. Als laatste zorgen we voor een goede afsluiting. Deze stappen controleren we middels röntgenfoto’s. Na een half jaar maken we een controle röntgenfoto.
Heb je vragen over de gebitsbehandeling of wil je een afspraak maken voor een gebitsconsult, neem dan contact op met de praktijk.
Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan gerust contact op met onze kliniek.