Online afspraak maken

Vaccinatie en jaarlijkse controle van je huisdier

Een belangrijk onderdeel van ons werk is het uitvoeren van de jaarlijkse controle en vaccinatie. We stellen vragen over het gedrag en de gezondheid van je dier en voeren een algemeen klinisch onderzoek uit. Hierbij komen alle orgaansystemen aan bod. De resultaten hiervan en het ras en de leeftijd van het dier, kunnen aanleiding zijn om ergens dieper op in te gaan. Problemen die langzaam tot uiting komen, vallen eigenaren soms helemaal niet op terwijl dieren wel pijn hebben of ongemak ervaren. Vroegtijdige detectie voorkomt dit. Onderdeel van de jaarlijkse controle is ook de vraag of je dier nog goed is beschermd tegen ernstige, besmettelijke ziektes: de vaccinatie.

Vaccinatie hond

Vaccinatie hond

Basisvaccinatie

Pups krijgen weerstand mee via de moedermelk. Deze weerstand loopt af tussen de zes en twaalf weken. Als deze weerstand nog hoog is, zal de vaccinatie minder goed aanslaan. Vandaar dat pups een aantal keren achter elkaar gevaccineerd moeten worden om een goede weerstand op te bouwen (boosteren). De pups krijgen op zes, negen en twaalf weken leeftijd een vaccinatie en daarna weer als ze één jaar oud zijn. Deze vaccinaties samen noemen we de 'basisenting'/'basisvaccinatie'. Voor een deel krijgen de pups deze meestal bij hun fokker.

Jaarlijkse vaccinatie

Sommige vaccins werken veel langer dan andere en hoeven daarom niet ieder jaar herhaald te worden. Zo werken de vaccinaties tegen hondenziekte, besmettelijke leverziekte (HCC) en Parvo minimaal drie jaar, maar soms langer. Voor de ziekte van Weil (leptospirose) en besmettelijke hondenhoest (kennelhoest) blijft jaarlijks vaccineren nodig.

Het vaccin tegen de besmettelijke hondenhoest, het para-influenza-virus en de Bordetella bacterie dienen wij toe via een druppel in de neus. Dit geeft een goede, aangetoonde bescherming. Het is overigens niet zo dat honden de besmettelijke hondenhoest alleen in een kennel kunnen oplopen. Het is één van de meest voorkomende hondenziekten en kan veel klachten geven, zeker als deze een chronisch karakter krijgt. Ons advies is daarom om je hond jaarlijks voor deze ziekte te beschermen.

Naar het buitenland

Om een hond mee naar het buitenland te nemen, moet deze gechipt en gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid (Rabiës). Vaccineer jouw hond daarom tijdig, want het vaccin is werkzaam na 21 dagen. Het chipnummer en de vaccinaties dienen beschreven te staan in een officieel Europees dierenpaspoort. Sommige landen hebben daarnaast nog aanvullende regels. Informeer hier tijdig naar bij één van onze medewerkers.


Vaccinatie kat

Vaccinatie kat dierenartsenpraktijk Beilen

Basisvaccinatie

Kittens worden voor de eerste keer gevaccineerd als ze negen weken oud zijn. Met twaalf weken leeftijd vindt de vervolgvaccinatie (booster) plaats. Samen met de vaccinatie op éénjarige leeftijd vormt dit de 'basisenting'/'basisvaccinatie'. De dierenarts licht je graag in over het beste vaccinatieschema voor jouw kat.

Jaarlijkse vaccinatie

Wanneer jouw kat de basisvaccinatie heeft gehad dient jaarlijks, voor een optimale bescherming, gevaccineerd te worden tegen niesziekte. Elke 3 jaar dient het cocktailvaccin (niesziekte én kattenziekte) gegeven te worden.


Vaccinaties hond/kat dierenartsenpraktijk Beilen

Goede redenen om te vaccineren

Vaccinatie beschermt je kat tegen ernstige besmettelijke ziekten, zoals niesziekte en kattenziekte.

Herinnering/uitnodiging

De dieren die in onze kliniek komen, krijgen een professioneel digitaal dossier waarin we bijhouden welke vaccinaties je kat wanneer heeft gekregen. Hiermee voorkomen we onnodige vaccinaties, en tegelijkertijd houden we bij wanneer het weer vaccinatietijd is. Je krijgt dan een uitnodiging. Hierdoor blijft je poes of kater optimaal beschermd, maar niet onnodig gevaccineerd.

Naar het buitenland

Katten mogen mee naar het buitenland wanneer ze gechipt zijn en gevaccineerd tegen hondsdolheid (Rabiës). Deze vaccinatie 21 dagen voor vertrek gegeven te worden, omdat het vaccin niet per direct bescherming biedt. Het chipnummer en de vaccinaties dienen beschreven te staan in een officieel Europees dierenpaspoort. Sommige landen hebben daarnaast nog aanvullende regels. Informeer hier tijdig naar bij één van onze medewerkers.

Vragen over vaccinaties?

Wij begrijpen het heel goed als je vragen hebt over vaccinaties. Dit onderwerp staat immers al een tijdlang in de belangstelling. Wil je meer informatie of heb je specifieke vragen over jouw dier? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend gesprek. We kunnen het dan hebben over de voor- en nadelen van alle opties. Dit gesprek kan bijvoorbeeld worden ingepland in combinatie met de jaarlijkse controle, maar kan er ook los van staan. Je bent van harte welkom.

Wil je weten welke tarieven wij hanteren? Kijk dan op onze pagina 'Tarieven'.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief