Online afspraak maken

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Op deze pagina zijn de antwoorden te vinden op de vragen die ons het meest gesteld worden. De veelgestelde vragen staan hieronder, gesorteerd naar dier en onderwerp. Klik op de vraag en het antwoord verschijnt eronder.

Staat je vraag er niet tussen? Of is het antwoord niet duidelijk genoeg? Schroom dan niet en neem contact met ons op.

Contact

Hond: castratie reu

U heeft een afspraak gemaakt bij Dierenartsenpraktijk Beilen voor de castratie van uw hond. Hier zetten we nog enkele tips op een rij, waar u rekening mee kunt houden.

Voor de operatie:

· Het is erg belangrijk om uw hond al voor de castratie pijnstilling te geven. Dit kunt u van te voren ophalen bij de praktijk en is bij de prijs inbegrepen.

· Start de avond voor de operatie met het ingeven van de pijnstilling, meestal is dit een tablet.

· Uw hond moet de avond voor de dag van de castratie vanaf 20.00 uur nuchter zijn.

· Dit betekent dat hij niet mag eten, maar wel mag drinken.

· Zorg dat uw hond de ochtend van de operatie goed is uitgelaten.

De dag van de operatie:

· Zorg dat u tijdig aanwezig bent op de tijd van de afspraak.

· Op de tijd van de afspraak wordt u binnen geroepen en zal uw hond worden nagekeken.

· U mag erbij zijn als uw hond onder narcose gebracht wordt. U bent namelijk vertrouwd voor uw hond en uw aanwezigheid zal hem geruststellen.

· Eerst zullen we bij uw hond een infuus plaatsen. Bij honden die het erg spannend vinden kiezen we er soms voor eerst een injectie met narcosemiddel in de bilspier te geven, voordat we het infuus plaatsen.

· Nadat het narcosemiddel is toegediend valt uw hond snel in slaap en dan kunt u rustig naar huis gaan, terwijl wij de operatie zullen uitvoeren.

· Tijdens de operatie gebruiken wij moderne bewakingsapparatuur en zuurstoftoediening. Ook kunnen we beademen als dit nodig is.

· Als de operatie afgerond is laten we uw hond bijkomen in de recovery. Dit is een rustige plek waar uw hond comfortabel en rustig kan ontwaken uit de narcose.

· Direct nadat de operatie klaar is zullen we u laten weten hoe de operatie gegaan is.

· Als uw hond wakker genoeg is, zullen we u contacteren om een tijd af te spreken zodat u hem vlot weer op kunt halen.

· Na de operatie mag uw hond enige tijd niet eten. U mag starten met kleine beetjes drinken en vanaf 15.00 uur mag uw hond ook weer kleine beetjes eten.

De dag na de operatie:

· De dag na de operatie moet de pijnstiller ingegeven worden en mag hij zijn eigen voer eten.

· Zorg dat uw hond niet aan de hechtingen of aan de wond kan likken. Wij adviseren een kraag te gebruiken of een romper om te doen. Deze zijn bij ons verkrijgbaar.

· De eerste 10 dagen na de operatie adviseren wij uw hond aan de lijn te houden en de beweging beperkt te houden.

· Na 10 dagen volgt een controle om de wond te controleren en eventuele hechtingen te verwijderen. Deze controle is bij de prijs inbegrepen.

Reuen worden na de castratie onvruchtbaar, maar dat is voor eigenaren meestal niet de belangrijkste reden om hun hond te 'laten helpen'. Veel vaker is het doel één of meer van de onderstaande voordelen.

 • Het op jonge leeftijd laten castreren vermindert ongewenst gedrag tijdens de pubertijd.
 • Castratie voorkomt en vermindert hyperseksueel gedrag. Sommige reuen bespringen elke teef of vertonen rijgedrag ten opzichte van mensen en laten zich daarbij slecht corrigeren. Ander seksueel gedrag dat door castratie voorkomen wordt, is het weglopen dat reuen vaak doen als ze een loopse teef hebben geroken.
 • Reuen worden meestal rustiger na een castratie, maar sommige eigenaren vinden dit een nadeel.

Ja, soms zijn lichamelijke problemen de aanleiding om een reu te castreren. Maar in tegenstelling tot teven, wordt de effectiviteit van de castratie niet per se groter door dit op jonge leeftijd te doen. De medische redenen op een rij:

 • Het verhelpen van een hardnekkige en slecht te behandelen voorhuidontsteking, die voor de hond hinderlijk kan zijn en ook vaak hygiënische problemen oplevert.
 • Het laten verdwijnen van een bepaald type tumor naast de anus. Deze wordt veroorzaakt door hormonen en komt vooral bij oudere reuen voor.
 • Prostraatproblemen - zoals vergrotingen, ontstekingen en soms tumoren - vormen een andere groep lichamelijke problemen die voorkomen worden door reuen te laten castreren.

 • De kans op overgewicht neemt toe. Het is zinvol om gecastreerde reuen bewust minder te voeren om overgewicht te voorkomen.
 • Bij langharige honden kan een vachtverandering optreden. Deze eventuele verandering verschilt per ras en vacht. Neem voor meer informatie contact met ons op.
 • De hond kan rustiger worden. Sommige eigenaren zien dit echter als voordeel.
 • Uw hond moet een ingreep ondergaan, dat is niet leuk. Het operatierisico is heel klein, maar nooit nul.

Als u twijfelt over de castratie van uw hond, kunt u eerst een chemische castratie laten toepassen. Uw hond krijgt dan via een injectie een oplosbaar hormoonstaafje onder de huid ingediend. Dit bevat een middel dat de mannelijke hormonen voor zes maanden buiten werking stelt. Reageert uw reu hier goed op, dan zal hij ook goed reageren op een castratie.

Wij adviseren om reuen na zes maanden te castreren omdat dominant en hyperseksueel gedrag dan wordt voorkomen.

Na ongeveer tien dagen voeren we een eindcontrole uit om te zien of uw hond goed is hersteld. Deze eindcontrole is inbegrepen bij de prijs van de castratie.

Hond: operatie

Hiervoor zijn drie zaken van belang:

 • Uw hond moet nuchter zijn. Dit houdt in dat uw hond de dag vóór de operatie na 18.00 uur niet meer mag eten. Water drinken mag wel.
 • Laat uw hond goed uit voordat u hem of haar naar de dierenarts brengt. Dit voorkomt problemen tijdens de operatie en het is prettiger voor uw hond. Houd de hond wel goed aangelijnd, anders kan hij of zij alsnog van de straat eten.
 • Voor een goede pijnstilling raden wij u aan om uw hond de dag voor de operatie al een pijnstiller te geven in tabletvorm. Hierdoor is de pijnstilling tijdens de operatie al goed werkzaam. U kunt deze tabletten afhalen bij onze balie. U krijgt dan meteen de tabletten mee voor de twee dagen direct na de operatie. Wel is het belangrijk dat we dan het gewicht van uw hond weten.

Let op: geef uw hond géén paracetamol! Dit middel is niet geschikt voor honden en kan onder meer ernstige leverschade veroorzaken.

Uw hond voorbereiden op een spoedoperatie is meestal niet mogelijk omdat er dan snel gehandeld moet worden. In een dergelijk geval zal de dierenarts u vragen wanneer uw huisdier voor het laatst gegeten heeft en daarna zal er begonnen worden met de voorbereiding en de operatie.

Een algemeen bloedonderzoek verkleint de kans op complicaties door de narcose. Op basis van dit bloedonderzoek kunnen wij vaststellen of er bijvoorbeeld sprake is van afwijkende orgaanfuncties. Aan de hand van die gegevens kunnen wij bepalen welke anesthesie het beste bij uw dier past en of er aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn, zoals vochtinfusen in het bloed. Al deze voorzorgsmaatregelen verminderen het risico van de narcose, maar nemen niet alle risico's weg. Onze kliniek beschikt over een eigen lab waar dit onderzoek kan worden gedaan.

Ja, onze dierenartsen kunnen kiezen uit verschillende narcosemiddelen. Wij volgen een narcose-protocol dat gebaseerd is op de laatste medische inzichten. De keuze voor bepaalde narcosemiddelenl is afhankelijk van de de leeftijd, het gewicht en de operatie die de hond zal ondergaan. Als er een algemeen bloedonderzoek van het dier is uitgevoerd, kunnen de uitkomsten daarvan ook bepalend zijn om een bepaald middel te kiezen.

Ouderdom kan ook bij dieren met gebreken komen. Daarom adviseren wij bij oudere dieren die geopereerd gaan worden om vooraf een algemeen bloedonderzoek te laten uitvoeren. Dit bloedonderzoek verkleint de risico's van de narcose. Op basis van dit bloedonderzoek kunnen wij vaststellen of bepaalde organen bijvoorbeeld niet optimaal functioneren. Aan de hand van die gegevens kunnen wij bepalen welke anesthesie het beste bij uw dier past en of er aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn, zoals vochtinfusen in het bloed. Al deze voorzorgsmaatregelen verminderen het risico van de narcose, maar nemen niet alle risico's weg. Onze kliniek beschikt over een eigen lab waar dit onderzoek kan worden gedaan.

Om de narcose toe te kunnen dienen wordt er een braunule (buisje) in het bloedvat van de voorpoot geplaatst. Hierdoor wordt het narcosemiddel toegediend waardoor de hond vrijwel direct in slaap valt. Onrustige dieren krijgen eerst een narcose-injectie in de spieren en vallen na ongeveer 10 minuten in slaap. Wij brengen dan alsnog een braunule aan. Hierop kunnen wij (indien nodig) het infuus aansluiten en hebben we de mogelijkheid om eventueel onderhoudsnarcose toe te dienen. Zie voor meer informatie ook de pagina Narcose-beleid.

Voordat uw hond onder narcose wordt gebracht, controleert de dierenarts de medische gegevens. Daarna volgt een kort, algemeen onderzoek en wordt het dier gewogen.

Ja, tijdens de gehele operatie wordt uw hond beademd en krijgt uw dier zuurstof toegediend. Zodra uw huisdier in slaap is gevallen door de narcose en voordat de ingreep plaatsvindt, is hiervoor een buisje in de luchtpijp aangebracht waardoor uw huisdier wordt beademd.

Genezing gaat bij dieren over het algemeen snel. Meestal kan de patiënt dezelfde dag weer naar huis. Uw hond is aanvankelijk misschien nog wat suf, maar u krijgt hem of haar wel wakker mee. In sommige gevallen is het verstandiger dat uw huisdier een nachtje in onze kliniek blijft, maar dat zult u dan tijdig te horen krijgen.

Thuis is het belangrijk dat u uw hond op een rustig en warm plekje legt. Uw huisdier kan nog wat slaapdronken zijn, dus zorg ervoor dat het niet op banken en stoelen kan klimmen waar het weer vanaf kan vallen. Laat uw hond de eerste dagen aan de riem uit.

Uw dier mag voor 18.00 uur niets eten en drinken. Begin met wat water en geef daarna een kleine portie eten om verslikking en misselijkheid te voorkomen. Als uw dier op de dag van de operatie nog niet wil eten, is dit niet erg. Drinken is wel noodzakelijk.

Meestal heeft u voorafgaand aan de operatie bij ons aan de balie al pijnstillers meegekregen. Een van deze tabletten heeft u voorafgaand aan de ingreep al aan uw hond gegeven. De resterende pijnstillers zijn voor de twee dagen na de operatie. Voor sommige dieren is het na de operatie ook nog nodig dat ze een antiobioticakuur krijgen.

Als een dier geopereerd is en de wond is gehecht, dan is het voor de heling van belang dat het dier niet aan de hechtingen komt. Om dit te bewerkstelligen adviseren wij om uw hond een kraag of medical petshirt aan te trekken. Dit zijn stretch-rompertjes speciaal gemaakt voor honden. Uw dier hoeft de kraag niet om bij het uitlaten of eten, maar wel als u de hond niet in de gaten kunt houden. Na tien dagen is de kraag of het petshirt niet meer nodig.

Zowel de kraag als het petshirt zijn te koop bij onze balie.

Ongeveer tien dagen na de operatie zien wij uw hond graag weer terug voor de nacontrole. De hechtingen moeten dan verwijderd worden.

Ja, als u zich na een ingreep zorgen maakt over uw dier, mag u altijd contact met ons opnemen. Ook als u nog vragen heeft, bent u van harte welkom om die aan ons te stellen.

Is er sprake van spoed? Ook dan zijn wij buiten openingstijden 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar, op alle dagen van het jaar.

Hond: sterilisatie teef

U heeft een afspraak gemaakt bij Dierenartsenpraktijk Beilen voor de sterilisatie van uw hond. Hier zetten we nog enkele tips op een rij, waar u rekening mee kunt houden.

Voor de operatie:

· Het is erg belangrijk om uw hond al voor de sterilisatie pijnstilling te geven. Dit kunt u van te voren ophalen bij de praktijk en is bij de prijs inbegrepen.

· Start de avond voor de operatie met het ingeven van de pijnstilling, meestal is dit een tablet.

· Uw hond moet de avond voor de dag van de sterilisatie vanaf 20.00 uur nuchter zijn.

· Dit betekent dat ze niet mag eten, maar wel mag drinken.

· Zorg dat uw hond de ochtend van de operatie goed is uitgelaten.

De dag van de operatie:

· Zorg dat u tijdig aanwezig bent op de tijd van de afspraak.

· Op de tijd van de afspraak wordt u binnen geroepen en zal uw hond worden nagekeken.

· U mag erbij zijn als uw hond onder narcose gebracht wordt. U bent namelijk vertrouwd voor uw hond en uw aanwezigheid zal haar geruststellen.

· Eerst zullen we bij uw hond een infuus plaatsen. Bij honden die het erg spannend vinden kiezen we er soms voor eerst een injectie met narcosemiddel in de bilspier te geven, voordat we het infuus plaatsen.

· Nadat het narcosemiddel is toegediend valt uw hond snel in slaap en dan kunt u rustig naar huis gaan, terwijl wij de operatie zullen uitvoeren.

· Tijdens de operatie gebruiken wij moderne bewakingsapparatuur en zuurstoftoediening. Ook kunnen we beademen als dit nodig is.

· Als de operatie afgerond is laten we uw hond bijkomen in de recovery. Dit is een rustige plek waar uw hond comfortabel en rustig kan ontwaken uit de narcose.

· Direct nadat de operatie klaar is zullen we u laten weten hoe de operatie gegaan is.

· Als uw hond wakker genoeg is, zullen we u contacteren om een tijd af te spreken zodat u haar vlot weer op kunt halen.

· Na de operatie mag uw hond enige tijd niet eten. U mag starten met kleine beetjes drinken en vanaf 15.00 uur mag uw hond ook weer kleine beetjes eten.

De dag na de operatie:

· De dag na de operatie moet de pijnstiller ingegeven worden en mag ze haar eigen voer eten.

· Zorg dat uw hond niet aan de hechtingen of aan de wond kan likken. Wij adviseren een kraag te gebruiken of een romper om te doen. Deze zijn bij ons verkrijgbaar.

· De eerste 10 dagen na de operatie adviseren wij uw hond aan de lijn te houden en de beweging beperkt te houden.

· Na 10 dagen volgt een controle om de wond te controleren en eventuele hechtingen te verwijderen. Deze controle is bij de prijs inbegrepen.

Ja, voor teefjes zijn er goede medische redenen om ze te laten steriliseren.

 • Als het teefje na de eerste loopsheid wordt gecastreerd, is de kans op de ontwikkeling van melkkliertumoren heel klein. Melkkliertumoren komen tot ontwikkeling bij 25 procent van de teven die minimaal vier keer loops zijn geweest. Zij krijgen op oudere leeftijd vaak meerdere tumoren waardoor grote chirurgische ingrepen noodzakelijk zijn.
 • Ten tweede kan uw teefje door de sterilisatie geen baarmoederontsteking meer krijgen. Baarmoederontsteking kan optreden bij teven na de loopsheid. Een antibioticakuur is veelal niet afdoende om de infectie onder controle te krijgen. Zeker als er veel pus is gevormd in de baarmoeder, zal een (spoed)operatie nodig zijn.
 • Ten derde neemt door de sterilisatie de kans op suikerziekte af. Suikerziekte bij honden komt meestal voor bij oudere teven direct na de loopsheid. De geslachtshormonen zorgen ervoor dat insuline minder effectief werkt. Daardoor stijgt het suikergehalte in het bloed en gaan deze teven meer drinken en plassen.

Naast de medische voordelen, zijn er drie niet-medische argumenten aan te voeren voor het laten steriliseren van uw hond:

 • Als u geen nestje wilt, zal uw teef na de sterilisatie niet zwanger kunnen worden.
 • Door het laten helpen van uw teef wordt ze niet loops. Voor veel eigenaren is loopsheid lastig vanwege het vloeien. De teef moet aan de lijn gehouden worden ter voorkoming van weglopen en ongewenste dekking. Zeker als er ook een reu in huis is, is een sterilisatie praktischer.
 • Dankzij castratie vertoont de teef geen schijndracht. Sommige honden ontwikkelen na de loopsheid verschijnselen van schijndracht. De teef kan gaan piepen, onrustig zijn, gaan graven, slepen met knuffels en het melkklierpakket kan opzwellen en zelfs volschieten met melk. Eigenlijk is dit een normaal verschijnsel: niet gedekte wolventeefjes helpen in de natuur de pups van de dominantere teefjes groot te brengen.

 • 2 tot 5 procent van de teven krijgt na sterilisatie last van unine-incontinentie. De oorzaak is het wegvallen van het hormoon oestradiol, waardoor de sluitspier van de blaas slapper wordt. De teef kan dan, als ze in rust is, wat urine verliezen (meestal in de mand tijdens het slapen). Bij een aantal grote rassen zoals de boxer, dobermann, old English sheepdog, weimaraner, riesenschnauzer, bouvier en Ierse setter, maar ook bij de dwergpoedel kan de kans op urine-incontinentie oplopen tot 10 procent na de sterilisatie. Uit recent onderzoek blijkt dat het risico kleiner wordt als de teef eenmaal loops geweest is. Vandaar dat ons advies is om de teef pas na de eerste loopsheid te steriliseren.
 • De kans op overgewicht neemt toe. Daarom is ons advies om na de sterilisatie het dieet aan te passen.
 • Bij langharige honden kan een vachtverandering optreden.
 • De hond moet een ingreep ondergaan hetgeen natuurlijk niet leuk is. Het operatierisico is heel erg klein maar nooit helemaal nul. Zie ook onze pagina Narcose-beleid.

In dit geval adviseren om uw teefje te laten steriliseren. Teefjes hebben namelijk een grotere kans dan reuen op toekomstige, medische problemen als ze niet worden 'geholpen'.

Met de huidige inzichten is ons advies om uw teef twee maanden na de eerste loopsheid te laten steriliseren. Hierdoor neemt de (betrekkelijk kleine) kans op urine-incontinentie verder af en wordt de kans op de ontwikkeling van melkkliertumoren heel klein.

Na ongeveer tien (negen tot veertien) dagen voeren wij een eindcontrole uit om te zien of uw teefje goed is hersteld. Deze eindcontrole is inbegrepen bij de prijs van de sterilisatie.

Hond: vuurwerk

Om vuurwerk-onrust bij uw hond te voorkomen, staan hieronder enkele tips:

 • Laat uw hond tijdig uit - aan de riem - het liefste voor 21.30 uur;
 • Houd uw dier in een rustige en vertrouwde omgeving;
 • Sluit de gordijnen, laat het licht aan en zet de radio of tv aan. Hierdoor vallen prikkels van buiten minder op;
 • Laat uw hond nooit alleen;
 • Laat uw hond zelf een veilige plek in huis zoeken of biedt deze aan in de vorm van bijvoorbeeld een (met dekens bedekte) bench, mits uw hond dit gewend is; 
 • Troost uw dier! Aaien werkt stressverlagend. Laat uw huisdier bij u zitten, wees blij dat het steun zoekt bij iemand die het vertrouwt. Negeren maakt dat de hond zich nog ellendiger voelt;
 • Zorg voor afleiding tijdens de 'piek' van het vuurwerk. Bijvoorbeeld door hersenwerk met uw hond te doen;
 • Probeer ontsnappen van uw huisdier te voorkomen.

Let op: een gechipt huisdier heeft meer kans om teruggevonden te worden.

Volg de algemene tips op (zie 'Hoe kan ik oudjaarsavond zo rustig mogelijk laten verlopen voor mijn hond?'). Daarnaast kunt u uw hond nog op drie andere manieren ondersteunen:

 • Geef uw hond Zylkene. Dit is een natuurlijk product, gemaakt van melkeiwit, dat kan ondersteunen bij diverse vormen van stress bij de hond en kat. Het helpt huisdieren snel om te gaan met veranderingen. Hierdoor kunnen ze zich beter aanpassen en zullen er geen fysieke of emotionele problemen ontstaan. Begin minimaal 5 dagen (het liefst 7 dagen) voor de jaarwisseling met dit middel.
 • Gebruik Adaptil. Dit middel verspreidt feromonen, die een rustgevend effect op honden hebben. Adaptil is in verschillende vormen verkrijgbaar, zoals een halsband en een verdamper. Daarnaast zijn voor oud & nieuw de tabletten ook erg fijn.

 • Trek uw hond een MPS Top-shirt aan. Dit shirt is inzetbaar bij angst- en stress problemen. Met de verstelbare band kan een constante druk rondom de borstkas worden toegepast. Deze druk heeft een kalmerend effect op de meeste dieren. Hier moet tijdig mee begonnen worden zodat de hond went aan het dragen van het shirt. 

Alle hierboven genoemde middelen zijn te koop aan onze balie.

Volg de algemene tips op (zie 'Hoe kan ik oudjaarsavond zo rustig mogelijk laten verlopen voor mijn hond?'). Wij kunnen bij ernstige vuurwerkangst Sileo voorschrijven voor uw huisdier.

Sileo is een product dat helpt ter vermindering van acute angst en stress die samenhangt met geluid. Het is een plakkerige gel die toegediend wordt op het mondslijmvlies. Niet op of onder de tong, maar achter in de wangzak. 
Het advies is om Sileo toe te dienen wanneer de eerste tekenen van angst worden vertoont. De toe te dienen dosering is afhankelijk van het lichaamsgewicht van de hond. Wanneer de hond angst blijft vertonen kan de dosering herhaalt worden met tussenpozen van 2 uur, tot een totaal van 5 keer. Nadien dient er een tussentijd van 12 uur ingelast te worden.

Mocht uw hond erg angstig zijn en heeft u de mogelijkheid, dan kunt u er voor kiezen om naar een rustige plek te gaan. Denk bijvoorbeeld aan een vakantiepark is een bosrijke omgeving. 

Bij elke medicatie is het belangrijk dat uw dier in goede gezondheid verkeerd. Twijfelt u hieraan, laat uw huisdier dan onderzoeken door de dierenarts voordat u met de medicijnen begint. 

Voor vragen kunt u altijd contact met ons opnemen. Ook als u vlak voor oud en nieuw nog maatregelen wilt treffen, kunt u ons bellen voor advies.

Kat: castratie kater

U heeft een afspraak gemaakt bij Dierenartsenpraktijk Beilen voor de castratie van uw kater. Hier zetten we nog enkele tips op een rij, waar u rekening mee kunt houden.

Voor de operatie:

· U kunt de reismand al enige dagen van te voren in de kamer zetten, zodat hij alvast kan wennen. U kunt het mandje aantrekkelijk maken door er een lekker kleedje in te leggen of uw kat er in te voeren.

· Uw kat moet de avond voor de dag van de castratie vanaf 20.00 uur nuchter zijn.

· Dit betekent dat hij niet mag eten, maar wel mag drinken.

· Zorg dat u de avond voor de castratie uw kat binnen houdt, zodat u hem de volgende ochtend niet hoeft te vangen of het risico loopt dat hij niet thuis is.

De dag van de operatie:

· U kunt uw kat tussen 08:00 en 08:30 uur brengen in het reismandje.

· Uw kat wordt dan opgenomen bij de assistente aan de balie en wordt met zijn reismandje in een opnamehok geplaatst. Zo kan hij zelf kiezen of hij in het reismandje wil blijven of zijn opnamehok wil verkennen.

· Zorg dat u tijdig aanwezig bent, zo kunnen we uw kat de beste zorg verlenen.

· Voor de operatie wordt uw kat lichamelijk onderzocht en krijgt hij een pijnstiller toegediend.

· Als de pijnstiller is ingewerkt zullen we het narcosemiddel toedienen. Uw kat valt dan snel in slaap en we starten met de operatie.

· Tijdens de operatie gebruiken wij moderne bewakings- en beademingsapparatuur om de operatie zo veilig mogelijk te laten verlopen.

· Als de operatie afgerond is laten we uw kat bijkomen in zijn eigen opnamehok in de kattenopname. Dit is een rustige plek waar uw kat comfortabel en rustig kan ontwaken uit de narcose. De kattenopname is hiervoor speciaal gescheiden van de hondenopname.

· Nadat de operatie klaar is zullen we u laten weten hoe de operatie gegaan is. Indien mogelijk spreken we dan direct een tijd af wanneer u hem weer op kunt halen.

· Na de operatie mag uw kat enige tijd niet eten. U mag starten met kleine beetjes drinken en vanaf 15.00 uur mag uw kat ook weer kleine beetjes eten.

De dag na de operatie:

· De dag na de operatie moet de pijnstiller ingegeven worden en mag hij zijn eigen voer eten.

· De eerste 7 dagen na de operatie adviseren wij uw kat binnen te houden.

· Bij twijfel over de gezondheid van uw kat vragen wij u contact met ons op te nemen.

Katten worden na castratie onvruchtbaar, maar dat is voor eigenaren zelden de belangrijkste reden om hun kater te laten helpen. Veel vaker is het doel om het gedrag te beïnvloeden. De voordelen op een rij:

 • De kans op sproeien in huis (geurmarkeringen aanbrengen met urine) wordt klein, als u uw kater laat castreren voordat hij zes maanden oud is. Is uw kater jonger, maar begint hij toch al met sproeien in huis, neem dan contact op met onze praktijk om te overleggen of de castratie eerder kan plaatsvinden.
 • Dankzij de castratie voelen katers minder drang om buiten te gaan zwerven. Dit vermindt de kans op gevechten met andere katten en dit verkleint weer de kans op verwondingen en overdraagbare infectieziektes als kattenleukemie (FeLV) en kattenaids (FIV).
 • Door de castratie zal de urine van de kater minder penetrant ruiken.

Nee, de castratie van katers levert op zich geen direct medisch voordeel op. Wel is het zo dat gecastreerde katers minder drang voelen om buiten te gaan zwerven. Hierdoor maken ze minder kans op gevechten met andere katten, waardoor de kans op verwondingen en overdraagbare infectieziektes afneemt. Dit zijn bijvoorneeld kattenleukemie (FeLV) en kattenaids (FIV).

 • De kans op overgewicht neemt toe. Daarom is ons advies om na de castratie het dieet van uw kater aan te passen. Wij hebben speciale voeding voor de gecastreerde kat.
 • De kat moet een ingreep ondergaan en dat is natuurlijk niet leuk. Het operatierisico is heel erg klein maar nooit helemaal nul. Zie ook onze pagina Narcose-beleid.

Katers mogen gecastreerd worden vanaf zes maanden oud. De kans op sproeien wordt zo aanzienlijk verkleind. Er is geen medische indicatie om katers op jongere leeftijd te laten castreren.

Katten worden in onze kliniek altijd in de ochtenduren geholpen. U krijgt uw dier dan 's middags weer wakker mee naar huis. Uw kat mag rond 18.00 uur wat water drinken. Als dat goed gaat, mag uw kat ook een beetje eten.

Na ongeveer tien dagen (negen tot veertien dagen) voeren wij een eindcontrole uit om te zien of uw kater goed is hersteld. Deze eindcontrole is inbegrepen bij de prijs van de castratie.

Wij adviseren uw kater vier dagen na de ingreep binnen te houden.

Over het algemeen adviseren wij om dieren die geopereerd zijn een rompertje of kraag aan te trekken zodat de buikwond en de hechtingen beschermd worden. Gecastreerde katers hebben echter geen hechtingen of buikwond. Daarom is een kraag of rompertje niet nodig.

Kat: operatie

Hiervoor zijn twee zaken van belang:

 • Uw kat moet nuchter zijn. Dit houdt in dat uw kat op de dag vóór de operatie, na 18.00 uur niet meer mag eten. Water drinken mag wel.
 • Houd uw kat op de dag voor de operatie vanaf 18.00 uur binnen. Dan weet u zeker dat uw huisdier nuchter is. Bovendien kan hij of zij dan niet op pad zijn als de ingreep moet plaatsvinden.

Uw kat voorbereiden op een spoedoperatie is meestal niet mogelijk omdat er dan snel gehandeld moet worden. In een dergelijk geval zal de dierenarts u vragen wanneer uw huisdier voor het laatst gegeten heeft en daarna zal er begonnen worden met de voorbereiding en de operatie.

Uw kat verblijft eerst in een rustige, aparte kattenruimte. Uw kat wordt hierin gezet in het geopende, eigen reismandje (vanwege de vertrouwde geur). Uw poes of kater heeft dan de vrijheid om het verblijf te verkennen. Voordat uw kat onder narcose wordt gebracht, controleert de dierenarts de medische gegevens. Daarna volgt een kort, algemeen onderzoek en wordt het dier gewogen. Zie voor meer informatie ook de pagina Narcose-beleid.

Een algemeen bloedonderzoek verkleint de risico's van de narcose. Op basis van dit bloedonderzoek kunnen wij vaststellen of er bijvoorbeeld sprake is van afwijkende orgaanfuncties. Aan de hand van die gegevens kunnen wij bepalen welke anesthesie het beste bij uw dier past en of er aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn, zoals vochtinfusen in het bloed. Al deze voorzorgsmaatregelen verminderen het risico van de narcose, maar nemen niet alle risico's weg. Bij oudere dieren adviseren wij om een algemeen bloedonderzoek te laten uitvoeren. Onze kliniek beschikt over een eigen lab waar dit onderzoek kan worden gedaan.

Ja, onze dierenartsen kunnen kiezen uit verschillende narcosemiddelen. De keuze voor (een) bepaald(e) narcosemiddel(en) is afhankelijk van de de leeftijd, het gewicht en de operatie die de kat zal ondergaan. Als er een algemeen bloedonderzoek van het dier is uitgevoerd, kunnen de uitkomsten daarvan ook bepalend zijn om een bepaald middel te kiezen.

Ouderdom kan ook bij dieren met gebreken komen. Daarom adviseren wij bij oudere dieren die geopereerd gaan worden om vooraf een algemeen bloedonderzoek te laten uitvoeren. Dit bloedonderzoek verkleint de risico's van de narcose. Op basis van dit bloedonderzoek kunnen wij vaststellen of bepaalde organen bijvoorbeeld niet optimaal functioneren. Aan de hand van die gegevens kunnen wij bepalen welke anesthesie het beste bij uw dier past en of er aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn, zoals vochtinfusen in het bloed. Al deze voorzorgsmaatregelen verminderen het risico van de narcose, maar nemen niet alle risico's weg. Onze kliniek beschikt over een eigen lab waar dit onderzoek kan worden gedaan.

De narcose wordt gegeven met een injectie in de bilspier. Na ongeveer tien minuten valt de kat in slaap. Bij sommige operaties is het noodzakelijk dat het dier tijdens de operatie vocht toegediend krijgt en dat wij, indien nodig, een onderhoudsnarcose kunnen geven. Bij deze dieren brengen wij een braunule (buisje) in het bloedvat van de voorpoot aan. Zie voor meer informatie ook de pagina Narcose-beleid.

Ja, tijdens de gehele operatie krijgen katten zuurstof toegediend. Bij korte operaties krijgen katten een maskertje voor, waardoor de zuurstof wordt toegediend. Bij langere ingrepen wordt een buisje (tube) in de luchtpijp aangebracht waardoor de poes of kater wordt beademd. Het inbrengen van de tube kan irritaties aan de luchtweg veroorzaken, vandaar dat we bij minder risicovolle operaties hier niet voor kiezen.

Genezing gaat bij dieren over het algemeen snel. Meestal kan de patiënt dezelfde dag weer naar huis. Uw kat is aanvankelijk misschien nog wat suf, maar u krijgt hem of haar wel wakker mee. In sommige gevallen is het verstandiger dat uw huisdier een nachtje in onze kliniek blijft, maar dat zult u dan tijdig te horen krijgen.

Thuis is het belangrijk dat u uw kat op een rustig en warm plekje legt. Uw huisdier kan nog wat slaapdronken zijn, dus zorg ervoor dat het niet op banken en stoelen kan klimmen waar het weer vanaf kan vallen.

In sommige gevallen is het noodzakelijk dat uw kat na de operatie nog een aanvullende antibioticakuur krijgt of nog een paar dagen extra pijnstilling. Dit is afhankelijk van de soort operatie.

Uw dier mag voor 18.00 uur niets eten en drinken. Begin met wat water en geef daarna een kleine portie eten om verslikking en misselijkheid te voorkomen. Als uw dier op de dag van de operatie nog niet wil eten, is dit niet erg. Drinken is wel noodzakelijk.

Over het algemeen geldt: houd uw kat tien dagen na een ingreep binnen, zodat hij of zij goed kan genezen. Katers die gecastreerd zijn mogen al na vier dagen weer naar buiten.

Dat is om de gehechte buikwond te beschermen. Als de poes niet aan de wond kan komen, kan deze rustig genezen. Wij adviseren om poezen de kraag of het rompertje na de ingreep tien dagen lang om te houden.

Als u geen kraag of rompertje in huis heeft, kunt u deze bij ons aanschaffen.

Ongeveer tien (negen tot veertien) dagen na de operatie, zien wij uw kat graag weer terug voor de nacontrole. Eventuele hechtingen worden dan verwijderd.

Ja, als u zich na een ingreep zorgen maakt over uw kat, mag u altijd contact met ons opnemen. Ook als u nog vragen heeft, bent u van harte welkom om die aan ons te stellen.

Is er sprake van spoed? Ook dan zijn wij buiten openingstijden 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar, op alle dagen van het jaar.

Kat: sterilisatie poes

U heeft een afspraak gemaakt bij Dierenartsenpraktijk Beilen voor de sterilisatie van uw kat. Hier zetten we nog enkele tips op een rij, waar u rekening mee kunt houden.

Voor de operatie:

· U kunt de reismand al enige dagen van te voren in de kamer zetten, zodat ze alvast kan wennen. U kunt het mandje aantrekkelijk maken door er een lekker kleedje in te leggen of uw kat er in te voeren.

· Uw kat moet de avond voor de dag van de sterilisatie vanaf 20.00 uur nuchter zijn.

· Dit betekent dat ze niet mag eten, maar wel mag drinken.

· Zorg dat u de avond voor de sterilisatie uw kat binnen houdt, zodat u hem de volgende ochtend niet hoeft te vangen of het risico loopt dat ze niet thuis is.

De dag van de operatie:

· U kunt uw kat tussen 08:00 en 08:30 uur brengen in het reismandje.

· Uw kat wordt dan opgenomen bij de assistente aan de balie en wordt met zijn reismandje in een opnamehok geplaatst. Zo kan ze zelf kiezen of ze in het reismandje wil blijven of haar opnamehok wil verkennen.

· Zorg dat u tijdig aanwezig bent, zo kunnen we uw kat de beste zorg verlenen.

· Voor de operatie wordt uw kat lichamelijk onderzocht en krijgt ze een pijnstiller toegediend.

· Als de pijnstiller is ingewerkt zullen we het narcosemiddel toedienen. Uw kat valt dan snel in slaap en we starten met de operatie.

· Tijdens de operatie gebruiken wij moderne bewakings- en beademingsapparatuur om de operatie zo veilig mogelijk te laten verlopen.

· Als de operatie afgerond is laten we uw kat bijkomen in zijn eigen opnamehok in de kattenopname. Dit is een rustige plek waar uw kat comfortabel en rustig kan ontwaken uit de narcose. De kattenopname is hiervoor speciaal gescheiden van de hondenopname.

· Nadat de operatie klaar is zullen we u laten weten hoe de operatie gegaan is. Indien mogelijk spreken we dan direct een tijd af wanneer u haar weer op kunt halen.

· Na de operatie mag uw kat enige tijd niet eten. U mag starten met kleine beetjes drinken en vanaf 15.00 uur mag uw kat ook weer kleine beetjes eten.

De dag na de operatie:

· De dag na de operatie moet de pijnstiller ingegeven worden en mag ze haar eigen voer eten.

· Na de operatie mag uw kat niet aan de hechtingen en de wond likken. Wij adviseren hiervoor een romper of een kraag te gebruiken. Deze is bij ons verkrijgbaar.

· De eerste 10 dagen na de operatie adviseren wij uw kat binnen te houden.

· Bij twijfel over de gezondheid van uw kat vragen wij u contact met ons op te nemen.

· Na 10 dagen volgt een controle om de wond te controleren en eventuele hechtingen te verwijderen. Deze controle is bij de prijs inbegrepen.

Ja, er zijn twee medische argumenten om poezen te laten steriliseren:

 • Bij poezen die op jonge leeftijd worden gesteriliseerd, is de kans op de ontwikkeling van melkkliertumoren uiterst klein. Gesteriliseerde poezen produceren namelijk geen hormonen meer die een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van melkkliertumoren.
 • Dankzij de sterilisatie kan uw kat geen baarmoederontsteking meer krijgen. Baarmoederontsteking ontstaat namelijk onder invloed van hormonen na de krolsheid. Een antibioticakuur is meestal niet afdoende om deze infectie tegen te gaan. Zeker als er veel pus is gevormd in de baarmoeder, zal een (spoed)operatie nodig zijn.

Ja, als u niet op een nestje zit te wachten, dan zal uw kat dankzij de sterilisatie niet zwanger kunnen worden. Een ander voordeel is dat ze niet krols wordt als ze gesteriliseerd is.

 • De kans op overgewicht neemt toe. Daarom is ons advies om na de sterilisatie het dieet van uw kat aan te passen. Wij hebben speciale voeding voor de gesteriliseerde kat.
 • De kat moet een ingreep ondergaan hetgeen natuurlijk niet leuk is. Het operatierisico is heel erg klein, maar nooit helemaal nul. Zie ook onze pagina Narcose-beleid.

Het is onze ervaring dat als er langer dan zes maanden wordt gewacht, de poes al zwanger is. Dan hebben de eigenaren de krolsheid niet opgemerkt. Als u niet wilt dat uw kat een nestje krijgt, dan lijkt sterilisatie als ze zes maanden oud is een goede keuze in het belang van uw poes omdat daarmee ook gezondheidsproblemen voorkomen worden.

Ons advies is om haar te laten steriliseren op de leeftijd van zes maanden oud. Hierdoor wordt de kans op het ontstaan van melkkliertumoren veel kleiner. Hormonen spelen een grote rol bij het ontstaan van deze tumoren. Als uw poes met zes maanden oud wordt geholpen, dan kan het lichaam deze hormonen niet meer produceren.

Conroleer regelmatig voorzichtig of de wond goed geneest. Ter hoogte van de buikwandhechtingen kunt u wat zwellingen verwachten. Soms is deze worstachtig van vorm. De zwellingen zijn een reactie van het lichaam op de oplosbare hechtdraad.

Na ongeveer tien dagen volgt de eindcontrole bij onze praktijk. Deze is inbegrepen bij de prijs van de ingreep. Meestal is hiervoor al een afspraak gemaakt en anders kunt u daarvoor contact met ons opnemen.

Voor de genezing is het handig als de poes zelf niet aan de wond kan komen. Daarom adviseren wij de poes een kraag of rompertje om te doen. Deze zijn bij onze balie verkrijgbaar.

Als een dier geopereerd is en de wond is gehecht, dan is het voor de heling van belang dat het dier niet aan de hechtingen komt. Om dit te bewerkstelligen adviseren wij om uw kat een kraag of medical petshirt aan te trekken. Dit zijn rompertjes speciaal gemaakt voor katten. Een kat moet hieraan wennen. De meeste katten reageren een beetje angstig als zij een kraag of petshirt aangetrokken krijgen. Ons advies is om de kat even een paar uur met rust te laten en de kraag niet af te doen. Op deze manier went de kat er het snelst aan.

Als u geen kraag of rompertje in huis heeft, kunt u deze bij ons aanschaffen.

Katten worden in onze kliniek altijd in de ochtenduren geholpen. U krijgt uw dier dan 's middags weer wakker mee naar huis. Uw kat mag rond 18.00 uur wat water drinken. Als dat goed gaat, mag uw kat ook een beetje eten.

Na ongeveer tien dagen (negen tot veertien dagen) voeren wij een eindcontrole uit om te zien of uw poes goed is hersteld. Deze eindcontrole is inbegrepen bij de prijs van de sterilisatie.

Wij adviseren u om uw poes gedurende tien dagen binnen te houden, zodat haar buikwond goed kan genezen.

Kat: vuurwerk

Om vuurwerk-onrust bij uw kat te voorkomen, staan hieronder enkele tips:

 • Houd uw kat(ten) met oud & nieuw binnen;
 • Houd uw huisdier in een rustige en vertrouwde omgeving;
 • Sluit de gordijnen, laat het licht aan en zet de radio of tv aan. Hierdoor vallen prikkels van buiten minder op.
 • Laat uw kat niet alleen, tenzij hij op een plek gaat zitten waar hij rust vindt;
 • Laat uw kat zelf een veilige plek zoeken of biedt deze aan in de vorm van bijvoorbeeld (een met dekens bedekte) bench, mits uw kat dit gewend is; 
 • Troost uw dier! Aaien werkt stressverlagend. Laat uw huisdier bij u zitten, wees blij dat het steun zoekt bij iemand die het vertrouwt. Negeren maakt dat de kat zich nog ellendiger voelt.
 • Wanneer uw kat zelf een veilig plekje uitzoekt, zorg dan dat er eten, water en een kattenbak beschikbaar is op die plek. 
 • Probeer ontsnappen van uw huisdier te voorkomen.

Let op: een gechipt huisdier heeft meer kans om teruggevonden te worden.

Volg de algemene tips op (zie 'Hoe kan ik oudjaarsavond zo rustig mogelijk laten verlopen voor mijn kat?'). Daarnaast kunt u uw poes of kater nog op twee andere manieren ondersteunen:

 • Geef uw kat Zylkene. Dit is een natuurlijk product, gemaakt van melkeiwit, dat kan ondersteunen bij diverse vormen van stress bij de hond en kat. Het helpt huisdieren snel om te gaan met veranderingen. Hierdoor kunnen ze zich beter aanpassen en zullen er geen fysieke of emotionele problemen ontstaan. Begin minimaal 5 dagen (het liefst 7 dagen) voor de jaarwisseling met dit middel.
 • Gebruik Felliway in uw huis. Dit middel bevat feromonen die een rustgevend effect op uw kat hebben. Felliway is als spray en verdamper verkrijgbaar.

Volg de algemene tips op (zie 'Hoe kan ik oudjaarsavond zo rustig mogelijk laten verlopen voor mijn kat?'). Daarnaast helpt u uw kat met het verstuiven of sprayen van feromonen (van het merk Felliway, verkrijgbaar bij onze balie).

Voor zeer angstige katten kan eenmalig een dosering van 50-100mg gabapentine gegeven worden, 2 tot 3 uur voor de jaarwisseling. Dit is een halve tot één hele capsule die u open kunt maken en door natvoeding of kattenmelk kunt mengen. 
Uw kat kan door dit middel wat wankel en ongecoordineerd zijn. Het is daarom belangrijk uw kat voor minimaal 12 uur onder toezicht binnen te houden. 

Let op: Bij alle medicatie is het belangrijk dat uw dier in goede gezondheid verkeerd. Twijfelt u hieraan, laat uw huisdier dan onderzoeken door de dierenarts voordat u met de medicijnen begint. 


Voor vragen kunt u altijd contact met ons opnemen. Ook als u vlak voor oud en nieuw nog maatregelen wilt treffen, kunt u ons bellen voor advies.

Konijn: operatie

Uw konijn krijgt een narcose en een injectie tegen de pijn, waardoor het geen pijn voelt.

Door de narcose kunnen konijnen hun eigen lichaamstemperatuur niet op peil houden. Daarom zorgen we er tijdens en na de narcose voor dat de konijnen niet onderkoeld raken, met kruiken en warmtematjes.

Dit heeft drie redenen:

 1. Konijnen zijn erg gevoelig voor de bijwerkingen van een narcose.
 2. Na de narcose raken konijnen snel onderkoeld.
 3. Konijnen moeten binnen een paar uur weer gaan eten.

Onze medewerkers voorzien u van duidelijke instructies voor een zorgvuldige nazorg. Daarnaast staat er in deze faq veel informatie.

Heeft u vragen? Of maakt u zich zorgen? Neem dan contact met ons op.

Is er sprake van spoed? Ook dan zijn we buiten openingstijden 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar, op alle dagen van het jaar.

Ja, konijnen moeten na de operatie altijd een tijdje binnen in een hok gehouden worden. Bereid de thuiskomst als volgt voor:

 • Maak het hok goed schoon waarin uw konijn de eerste paar dagen binnen staat. Leg een schone oude handdoek of kranten op de bodem. Hooi of stro op de bodem kan de wond irriteren.
 • Haal alvast een potje babyvoeding in huis (Olvarit wortel of appel) of Critical care-voer (verkrijgbaar aan onze balie). Hiermee kunt beginnen met dwangvoeren - als het konijn binnen een paar uur niet uit zichzelf gaat eten.
 • Zet een laag bakje met water in het hok klaar. Na een operatie kunnen veel konijn namelijk nog niet goed uit hun flesje drinken.
 • Zet een bakje konijnenvoer in het hok.
 • Leg wat zacht hooi in een hoek.
 • Omdat een konijn na een narcose niet goed zijn lichaamstemperatuur kan regelen, moet u uw konijn goed warm houden. Zet de kachel hoog en geef uw konijn een kruik. Doe altijd een doek om de kruik, anders is deze te warm.

Ook als uw konijn goed wakker naar huis is gegaan, kunnen in de eerste dagen na de behandeling problemen ontstaan. Daarom is het belangrijk dat u op het volgende let:

 • Uw konijn moet binnen enkele uren gaan eten. Doet uw konijn dit niet? Dan moet u gaan dwangvoeren. Wij informeren u graag hoe u dit aan kunt pakken. Neem daarvoor contact met ons op.
  Dwangvoeren kan met Olvarit babyvoeding (appel of wortel) of met speciaal voer, dat u kunt aanlengen met water. Dit Critical care-voer is aan de balie te verkrijgen.
 • Er mag geen bloed uit de wond komen.
 • Controleer de eerste dagen om de vier uur of uw konijn lekker warm aanvoelt, de oren mogen niet koud zijn en het dier moet alert zijn. Eventueel kunt u de temperatuur opnemen. De normale temperatuur van het konijn is 38.5 - 39.5° Celsius.

Konijnen moeten binnen een paar uur na de ingreep weer gaan eten. Doet uw konijn dit niet? Start dan met dwangvoeren.

Dwangvoeren kan met Olvarit babyvoeding (appel of wortel) of met speciaal voer, dat u kunt aanlengen met water. Dit Critical care-voer is aan onze balie te verkrijgen.

Wij informeren u graag hoe u uw konijn kunt dwangvoeren. Neem daarvoor contact met ons op.

Controleer of de kruik nog warm genoeg is. Wikkel de doek er weer omheen en leg de kruik tegen uw konijn aan. Verbetert de temperatuur niet na 15 minuten? Neem dan contact met ons op.

Jazeker mag dat. Als u zich zorgen maakt of vragen heeft, mag u altijd contact met ons opnemen.

Is er sprake van spoed? Ook dan zijn we buiten openingstijden 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar, op alle dagen van het jaar.

Na ongeveer tien (negen tot veertien) dagen zien wij uw konijn graag terug. Wij controleren dan of uw konijn goed is hersteld en als er hechtingen zijn, dan worden deze verwijderd.

Aan de eindcontrole zijn geen kosten verbonden.

Overig

Huisdieren eten of drinken soms iets wat niet voor hen bestemd is. Hierdoor kunnen ze een vergiftiging oplopen. Chocoladevergiftiging is hier een bekend voorbeeld van.

Maar wist u dat er veel meer producten zijn die schadelijk kunnen zijn voor uw huisdier?

Denk hierbij aan bepaalde planten, medicijnen en huishoudproducten. Ook etenswaren die voor ons als mens geen enkel probleem geven kunnen bij uw huisdier grote schade aanrichten.

Op de website van het LICG: www.licg.nl vindt u alle actuele informatie omtrent vergiftigingen bij huisdieren. Hier vindt u een lijst met giftige producten, symptomen en hoe te handelen bij een mogelijke vergiftiging.

Heeft uw huisdier vermoedelijk iets gegeten waarvan u niet zeker weet of het kwaad kan, neem bij twijfel altijd contact op met de praktijk!


Staat je vraag er niet tussen?

Wordt je vraag niet beantwoord? Of is het antwoord niet duidelijk genoeg? Schroom dan niet en neem contact met ons op.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief