Online afspraak maken

Vuurwerk Informatiebrief

Om de jaarwisseling voor uw huisdier zo rustig mogelijk te laten verlopen geven wij hieronder een aantal tips.

  • Laat uw hond tijdig uit, aan de riem, liefst voor 21.30 en houd katten op oudjaarsdag binnen;
  • Houdt uw dier in een rustige en vertrouwde omgeving. Probeer ontsnappen van uw huisdier te voorkomen. (let op: een gechipt huisdier heeft meer kans om teruggevonden te worden);
  • Sluit de gordijnen, laat het licht aan en zet de radio of tv aan, zodat prikkels van buiten minder opvallen;
  • Laat de hond niet alleen;
  • Laat uw dier(en) in huis zelf een plekje zoeken waar zij zich het meest op zijn gemak voelt;
  • Troosten mag. Sterker nog: moet! Aaien werkt stressverlagend. Laat de hond bij u zitten, wees blij dat hij steun zoekt bij iemand die hij vertrouwt. Negeren maakt dat hij zich nog ellendiger voelt. 

Bij lichte angst kunt u uw huisdier ondersteunen met onderstaande middelen.

Zylkene:
Zylkene is een natuurlijk product, gemaakt van melkeiwit, dat kan ondersteunen bij diverse vormen van stress bij de hond en kat. Het helpt huisdieren snel om te gaan met veranderingen. Hierdoor kunnen ze zich beter aanpassen en zullen er geen fysieke of emotionele problemen ontstaan.
Begin minimaal 14 dagen (liefst 4 weken) voor de jaarwisseling met dit middel. 

Ook bestaat er een speciale voeding, namelijk het Calm-dieet van Royal Canin. Dit bevat hetzelfde melkeiwit als Zylkene, voor een rustgevend effect en een aminozuur voor een positieve gemoedstoestand. Belangrijk is om tijdig met dit voer te starten, het liefst 4 weken voor de jaarwisseling, voor een optimaal effect. 

Bij (zeer) angstige dieren is er nog een aanvullende medicatie mogelijk. Het gaat om middelen die de angst kunnen remmen op hersenniveau. 

Alprazolam
Vanuit de universiteitskliniek Utrecht wordt geadviseerd Alprazolam te geven. Alprazolam heeft een kalmerende en spierverslappende werking. Het grote voordeel van dit middel is dat het tevens een blokkerend effect op het geheugen heeft. De harde knallen en de angst worden niet door uw huisdier onthouden.

Valium 
Valium is een veilig middel, maar de werking is niet bij alle dieren hetzelfde. De werking van Valium kan variëren van licht rustgevend tot een diepe slaap. Als u zeker wilt zijn van het effect bij uw huisdier adviseren wij u om dit middel voortijdig uit te testen. 

Belangrijk bij dit middel is dat de behandeling gestart wordt bij dieren in een rustige toestand. Daarom wordt aangeraden om vroeg met de medicatie te starten: minimaal 3 dagen tot maximaal 7 dagen voor de jaarwisseling. Dit middel is geschikt voor zowel honden als katten.

Het is wel belangrijk dat uw dier in goede gezondheid verkeerd. Twijfelt u hieraan, laat uw huisdier dan onderzoeken door de dierenarts voordat u met de medicijnen begint.

Voor vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.

Dierenartsenpraktijk Beilen, Eursingerweg 10, 9411 BB Beilen, 0593 522456

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief